Vyměnit manželství za registraci nechceme. Jsme lidi, ne auta, říká gay aktivista

360° 13.9.2021

Pokud jde o manželství, gayové a lesby by měli mít stejná práva jako heterosexuálové. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl student práv a queer aktivista Kryštof Stupka. Neshodl se tak s Janou Jochovou z Aliance pro rodinu, která prosazuje manželství výhradně mezi mužem a ženou

„Každý má právo na názor, ale upírat stejnopohlavním párům rovnost je homofobie. Paní Jochová, kdyby váš syn sdělil, že je gay, jak jste v jednom rozhovoru sama řekla, že to budete nějak řešit. Potom jste se zastávala polských kněží, kteří se snaží léčit gaye a lesby kvůli orientaci. Připomíná mi to 10 až 20 let zpátky, tedy moje mládí,“ řekl Stupka s tím, že nyní je společnost k homosexuálům vstřícnější.

Aktivisté za práva homosexuálů aktuálně kritizují šéfa ODS Fialu za text v knize, kterou se představuje voličům. Píše v ní: „Na tradiční rodinu (může a ženy) mi nesahejte“. Od části LGBT komunity nyní čelí nařčení, že je homofob.

Podle Jochové dochází k novodobé inkvizici a ukazuje se, kam může kampaň LGBT komunity dospět. „Manželství je založené na vztahu muže a ženy. Má reprodukční potenciál,“ má jasno Jochová.

„Vyměnila by paní Jochová manželství za registraci? Myslím, že se tady registrují auta,“ uvedl Stupka.

Privilegovaná vrstva

Jochová tvrdí, že schválením homosexuálního manželství dítě ztrácí možnost mít svého otce a matku. „Rozjede se tady obchod s dětmi. LGBT lidé ze sebe chtějí udělat nějakou privilegovanou vrstvu,“ řekla předsedkyně Aliance pro rodinu. „Vaše organizace je založena na nerespektování mojí orientace a identity tisíců lidí v České republice,“ reagoval Stupka.

„Jsem ráda, že existují i jiní gayové, než jste vy. Třeba Matěj Stropnický. V každém pořadu, kde vystupuji s někým takovým, vždycky se mi ozve nějaký normální gay, který mi říká: ‚My (gayové) nechceme být na stejné lodi s LGBT aktivisty,‘ a přidávají se k nám,“ tvrdí Jochová.

Tagy: