Obvinila dozorce ze znásilnění, aby opustila vězení. Dostala dva roky navíc

Petra Nová (dříve Janáková)je jednou z nejznámějších a nejsurovějších vražedkyň v Česku. Byla odsouzena ke 30 letům vězení za vraždu sběratele mincí a známek z roku 2017, na které se podílel i její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Ve vězení však otěhotněla. Tvrdila, že ji ve věznici v Opavě znásilnili dozorci. Po narození dítěte se tak dělala série testů, které ukázaly, že žena otěhotněla s jedním z vězňů. Za nařčení dozorce si pak vysloužila trest další. Teď stráví za mřížemi další dva roky.

Do povědomí veřejnosti i lidí z justice se Petra Nová zapsala i tím, že ve vazební věznici v Hradci Králové otěhotněla a díky porodu byla propuštěna na svobodu. Posléze tvrdila, že se tak stalo po znásilnění dozorci. „Porodila jsem v pátek v Královéhradeckém kraji a pak jsem odešla na reverz,“ uvedla tehdy Janáková.

„Soud shledal obžalovanou vinnou, a to z trestného činu křivého obvinění. Uložil jí trest odnětí svobody v délce dvou let,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Klára Krystynová.

Ve vězení stráví dalších 32 let

Proti tomuto verdiktu už není odvolání. Janáková, která si změnila jméno na Nová, se tuto zprávu dozvěděla už za mřížemi, kde má celkově strávit následujících 32 let. Její dítě podle informací CNN Prima NEWS skončilo v pěstounské péči.

Aby se těhotenství odsouzené příště nestalo automatickou propustkou na svobodu, začalo platit od 1. října letošního roku nové ustanovení. Těhotenství ani porod už tedy nově nejsou důvodem k přerušení trestu.

Tagy: