Výpadek Facebooku by mohl být krytí pro krádež dat. Je to ale spekulace, míní expert

Výpadek Facebooku by mohla být kamufláž pro krádež dat

Výpadek Facebooku by mohl sloužit jako ideální kamufláž pro krádež dat, jde ale pouze o čistou spekulaci, blackoutem totiž jejich přenos spíše ustal. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl expert Ondřej Filip. Připomnělo to však, jak je internetové prostředí křehké.

„Facebook se k ničemu takovému (krádeži dat) nepřiznal. Z venku se síť jevila tak, že přestala fungovat a transfer dat spíše ustal. Je ale možné, že útok sloužil jako kamufláž pro krádež. To je však čistá spekulace,“ sdělil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ NIC, které zajišťuje provoz národní domény .cz.

Výpadek zaznamenaly sítě WhatsApp, Faceook i Instagram. „Aby provozovali tři oddělené infrastruktury, to by bylo velké sousto. Určitě sdílejí subsystém a tím, že zkolaboval, se vše zastavilo,“ vysvětlil Filip.

I proto si všichni uživatelé dočasně uvědomili, jak je internet křehký. „Když se vše točí kolem Facebooku, je to citelné. Každou chvíli na internetu něco vypadne, ale tady je to viditelné,“ uvedl expert a dodal, že se z tohoto blackoutu Facebook poučí a podobný výpadek se dlouho znovu nestane.

Zálohovat a nespoléhat na jednu síť

Pondělní výpadek hodnotí odborníci jako největší od roku 2008. Podle Filipa je však nepravděpodobné, že by někdo Facebook nadobro vyřadil z provozu. „Neumím si to představit, jen smazání serverů by trvalo možná i několik měsíců,“ podotkl.

I restart systému nějakou dobu trvá, proto byla pondělní náprava časově náročná. „Jak v životě, tak ani na internetu nemůžeme důvěřovat jedné ‚službě‘. Doporučil bych zálohovat, ale uznávám, že v globálním světě je to složité,“ uzavřel Filip. Jaké jsou alternativy, abyste zůstali on-line a mohli komunikovat s okolím i v případě problémů zmiňovaných aplikací?

Pondělní výpadek sociálních sítí Facebook, Instagram a WhatsApp vyšel Marka Zuckerberga poměrně draze. Během šesti hodin ztratil zakladatel a výkonný ředitel Facebooku šest miliard dolarů (přes 130 miliard korun), což je téměř dvojnásobné jmění českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Tagy: