Vyplatí se změnit dodavatele energie? Ideální čas, míní expert. Popsal, kolik můžete ušetřit

Energetický analytik Jan Béreš v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Béreš o výhodnosti změny dodavatele energií

Nastala vhodná doba pro změnu dodavatele energie, řada nabídek stojí za zvážení. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl energetický analytik Jan Béreš. Lze prý ušetřit tisíce korun.

„Zákazníci by se měli rozhodovat podle aktuálních smluv. Stále jsou nabídky oproti základním ceníkům nových dodavatelů zajímavější,“ uvedl Béreš. Domnívá se proto, že nastal vhodný čas na případnou změnu poskytovatele energie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Předražené řetězce dostaly od Čechů facku, míní Křeček. Po nákupech v Polsku má další radu

Rozdíl v ceně jedné megawatthodiny (MWh) je u nových nabídek dodavatelů elektřiny podle Béreše i tisíc korun. „U plynu se jedná o 700 až 1 000 korun,“ dodal.

Při nastavování fixace by se lidé měli rozhodovat na základě spotřeby, míní Béreš. „Pokud je nízká (kolem 1 MWh), tak rozdíl nebude tak velký,“ popsal s tím, že v takovém případě je možná i dlouhodobější fixace, která je pohodlnější. „U větších spotřeb se doporučuje jednoletá fixace. Za rok je třeba situaci řešit znovu,“ konstatoval Béreš.

A jaký odhaduje vývoj cen energií do budoucna? „Pokud se na trhu nestane nic zásadního, tak by měly klesat. Situace je stabilnější a klidnější,“ uzavřel.

Béreš dále popisoval, jak probíhá přechod k jinému dodavateli či jaké typy fixace existují. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu výše.

Tagy: