Výpočet spotřeby energie: Jak zjistíte, kolik vás stojí lednička nebo uvaření kávy?

Platba za energie

Kolik vás stojí sledování televize, pračka nebo lednička? V době prudkého zdražování energií se znalost těchto údajů vyplatí. Účtované částky se dají snadno rozluštit. Stačí vám kalkulačka nebo jen selský rozum. Přinášíme jednoduchý návod.

„Spotřebu lidé zjistí jednoduše, pokud vynásobí příkon zařízení dobou, po kterou přístroj běží,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí ČEZ Martin Schreier. Příkon výrobku lze vyčíst ze štítků přiložených k manuálu nebo nalepených přímo na spotřebiči.

Například rychlovarná konvice, která má příkon dva kilowatty. Pakliže vaříte vodu celou hodinu, utratíte při průměrné ceně 4 koruny za kWh 8 korun. Jestliže kávu děláte třeba 2 minuty, musíte si celých 8 korun vydělit třiceti. Vzhledem k tomu, že spotřeba je udávána na litr vody, uvaříte kávu i pro sousedy za zhruba 27 haléřů.

V prodejnách elektra si můžete spotřebu vypočítat hned na místě. „Na našich energetických štítcích si zákazník najde spotřebu za rok. Třeba u lednice se jedná o 205 kilowatthodin za celý rok, což vychází na 820 korun,“ sdělil vedoucí prodejny s elektronikou Michal Bolšanský.

Každá kilowatthodina se počítá. Například rozdíl v ceně za provoz lednice s horší energetickou třídou, která odebírá 358 kWh, a tou, co odebírá 137 kWh, je téměř tisíc korun ročně.

„Jestliže někdo platí třeba 4 koruny za hodinu, z ceny jde pouze koruna dvacet za samotný proud. Zbytek jsou daně, například z přidané hodnoty, zvláštní daň z elektřiny, poplatek za obnovitelné zdroje či cena za distribuci elektřiny,“ řekl ve vysílání hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Pokud by se tedy ceny elektřiny na burze ztrojnásobily, neznamená to, že stejně vyroste i vaše vyúčtování.

Tagy: