Přežili díky záchranné stanici, teď přišel čas na návrat netopýrů do přírody

Netopýři potřebovali pomoc.

Prima Mazlíček: vypouštění netopýrů do přírody

Po čtyřech měsících opečovávání v záchranné stanici návrta do volné přírody. Sedm desítek přísně chráněných netopýrů rezavých opustilo hotel s plnou penzí v liberecké stanici Archa. Pracovníci, kteří je den co den piplali, je vypustili při „leteckém večeru“ před desítkami diváků, kteří se vedle pohledu na netopýry prchající do šera leccos o těchto chlupatých tvorech dozvěděli.

Netopýři rezaví se v liberecké záchranné stanici ocitli poté, co doslova přišli o střechu nad hlavou, která uletěla při vichřici. Hledali pak útočiště na balkóně bytového domu a jeho majitel udělal to nejlepší, co mohl –⁠ zavolal pracovníky záchranné stanice.

„Netopýři byli hodně zesláblí, probudili se uprostřed hibernace a spotřebovali asi dost energie při hledání nového úkrytu," popisuje Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice. Pracovníci Archy netopýry uložili do beden podle pohlaví, aby se nerušili (samci jsou velmi pohlavně aktivní) a umístili je do zimoviště, temné chladné místnosti.

Práce nad hlavu

„Postupně jsme je budili a dokrmovali, aby zesílili a přežili zimu,“ vysvětluje Ivana Hancvenclová. Každý chlupatý strávník nejprve dostal pár kapek výživného roztoku a pak přesně odměřenou dávku vymačkaných červů z injekční stříkačky. Krmení zabralo i několik hodin. Teď už jsou netopýři zpátky ve formě a nastal čas vrátit je zpátky do přírody. „Běžně netopýry, které míváme přes zimu, vypouštíme už na počátku dubna. Letos je ale hodně chladno, tak jsme raději ještě počkali,“ podotýká Hancvenclová.

Netopýři začnou pracovníky záchranné stanice opět zaměstnávat na konci srpna, kdy začínají ve velkém nalétávat do otevřených oken domácností a hledat útočiště na chodbách bytových domů. „Lidé nás občas volají i v květnu, v červnu, kdy sem tam narazí na nějaké netopýří mládě vypadlé z hnízda. Pro ty ale nejezdíme, odchov v umělých podmínkách je extrémně náročný a neměli by velkou šanci přežít. Nálezcům proto radíme, aby se porozhlédli po otvoru, odkud mohlo mládě vypadnout. Stačí ho umístit, co nejblíž to jde, třeba na fasádu domu. Je poměrně velká naděje, že zvládnou dolézt zpátky,“ říká vedoucí záchranné stanice.

Tagy: