Knihu po přečtení neukládejte do knihovny, můžete z ní udělat originální dekoraci

V moderním bytě, stejně jako ve staré stylové chalupě, se bude krásně vyjímat dekorace v podobě knížky s ozdobným obalem. Můžete si ji vyrobit sami, stačí k tomu jen pár vhodných věcí a vaše nekonečná fantazie.

Když objevíte v knihovně knížku, kterou už nechcete, nemusíte ji hned odnést do antikvariátu nebo do KnihoBudky. Může se vám totiž hodit jako základ originální dekorace, která zkrášlí některé ze zákoutí vašeho domova. Můžete ji také někomu darovat, třeba kamarádce nebo mamince.

Potřebovat budete ještě pěknou a kvalitní jutovinu a ozdoby, například v podobě stužek, krajek, starých záclon, peříček nebo sušených plodů a květin. Nejdříve si připravte základní obal z jutoviny. Rozevřete knihu a podle její velikosti vystřihněte potřebnou velikost. Jutovina je krásný materiál, ale na okrajích se třepí, proto ustřihněte o něco větší kus látky, abyste mohli tyto třásně dobře založit.

Pak složte z textilie obal přesně tak, jako jsme to dělávali ve škole, ale místo slepení nevzhlednou izolepou použijte k zalepení tavnou pistoli. Lepidlo nanášejte všude tam, kde se vám to bude hodit, ale dělejte to opatrně, aby lepidlo zbytečně nevyteklo a nevytvořilo ošklivé skvrny.

Když máte základní obal hotov a lepidlo uschnulo, pak se můžete pustit do zdobení. Tady už je zcela na vás, jak bude výsledek vypadat, ale když potáhnete jutovinu ještě kusem hezké staré záclony, budou se na ni lépe upevňovat drobnější dekorace.

K těm se hodí vše hezké, co doma a na zahradě najdete. Vybrané drobnosti postupně nalepujte na obal tak, jak vám budou velet fantazie a vkus. Inspiraci najdete v přírodě, v zařízení vašeho domova nebo v tom, co má rád ten, koho chcete obalem obdarovat.

Tip pro vás:

Obal na knihu je hezký dárek nejen pro něžnější polovinu lidstva, ale i pro muže. U nich ovšem nejspíš neuspějete s bohatou dekorací, takže vyrobte nějaký střízlivý, ozdobený třeba jen nenápadnými stuhami, přírodními provázky nebo kolážemi ze starých pohlednic a map.

Tagy: