Výrok Nerudové o komunistech u soudu? Valeš by to uvítal. Ať rozhodne, kde je hranice, míní

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná (vlevo) hrozí Danuši Nerudové žalobou za výroky o komunistech.

Spor mezi Nerudovou a Konečnou

Košťata a zločinci. Tak nazvala kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová komunisty na sociálních sítích. Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná proto zvažuje, že na ni podá žalobu. Nerudovou to ale nerozházelo, za svými slovy si stojí.

„Felix byl vždycky deb*l.“ Těmito slovy okomentoval fotku hudebníka Felixe Slováčka a předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Proti jeho výroku se šéfka komunistů ohradila. „Přijde vám to jako slušná hodnotová politika?“ napsala na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Kulidakis: Politika zhloupla. Co předvedl Novotný, je kýbl hnusu a ostuda pro celou ODS

Na to následně ostře zareagovala lídryně kandidátky Starostů a nezávislých do europarlamentu Danuše Nerudová. „Paní Konečná, s Pavlem Novotným se na řadě věcí neshodnu, na jedné však určitě ano, že komunisté jsou košťata a zločinci,“ uvedla Nerudová.

A právě tento komentář odstartoval mezi političkami spor. Konečná dokonce zvažuje, že na Nerudovou podá žalobu. „Není možné, aby v demokratické zemi někdo někoho takto nazýval. Do konce voleb to nechci řešit, teď vedeme kampaň, ale poté se o tom budeme reálně bavit,“ uvedla Konečná pro CNN Prima NEWS.

„Je velmi důležité si připomínat zvěrstva, které komunisté udělali. Za tím, že komunisté jsou zločinci, si stojím. Pravda bolí a my nesmíme před pravdou uhýbat, protože už nechceme, aby se něco takového opakovalo,“ sdělila bývalá kandidátka na prezidentku pro CNN Prima NEWS.

Politolog by projednání soudem uvítal

Podle politologů by právě výroky o tom, že komunisté jsou košťata a zločinci, mohly být už za hranou slušnosti. „Stálo by za to obrátit se na soud, aby rozhodl, kde je hranice, kdy ještě politik musí něco snést, a kdy se to dotýká jeho osobní cti,“ zhodnotil politolog Lukáš Valeš.

Jan Kubáček vnímá výpad lídryně kandidátky STAN jako „laciný podpásový útok“. „Pokud chce být evropskou komisařkou, bude potřebovat možná hlasy radikální a protestní levice,“ dodal politolog.

Zda se Nerudová na vysoký unijní post hodí, zpochybňují i někteří koaliční politici. „Na eurokomisaře je nutné poslat zkušeného a ostříleného politika, a to při vší úctě paní Nerudová nesplňuje,“ uvedla pro Novinky předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle lídra kandidátky koalice Spolu Alexandra Vondry Nerudová kandiduje na pozici europoslankyně, a přitom dopředu říká, že ji vykonávat nechce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hromada hnoje před Novotného úřadem v Řeporyjích. Máme nevyřízené účty, vzkazují aktivisté

Tagy: