SPD je ve stádiu strmého pádu, myslí si Balšínek. Budou rádi, když se dostanou do Sněmovny

Šéfredaktor webu Echo24 Dalibor Balšínek

K věci (226)

Hnutí SPD Tomia Okamury je ve stádiu strmého pádu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Echo24 Dalibor Balšínek. Úpadek politického subjektu podle něj začal evropskými volbami a hnutí prý bude rádo, pokud se příští rok probojuje do Poslanecké sněmovny. Hlasy SPD totiž podle Balšínka přebírají hnutí Přísaha a Motoristé sobě.

Podle Balšínka je vidět, že se SPD od neuspokojivého výsledku v evropských volbách dostala pod tlak. „Jdou cestou velmi agresivní kampaně, která sice může oslovit malou část veřejnosti, mnohem větší část společnosti ale odradí,“ uvedl novinář v pořadu K věci.

ČTĚTE TAKÉ: Podrží Chomutov Hrabáče? Místní politika se začíná zpěčovat centrální, tvrdí politologové

Narážel tím na nové plakáty a billboardy hnutí. Jeden z nich například zobrazuje muže tmavé pleti s nožem v ruce, u něhož je text „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“ a s dovětkem „Stop migračnímu paktu“. Bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) podal na hnutí v souvislosti s kampaní trestní oznámení, protože je podle něj nenávistná.

Styl kampaně již dříve vysvětloval předseda hnutí Tomio Okamura. „SPD svou kampaní reaguje na katastrofální vývoj situace v České republice, který zapříčinila nezodpovědnost vlády Petra Fialy (ODS),“ uvedl na sociální síti X.

Podobné předvolební kampaně bylo podle Balšínka Česko svědkem naposledy za působení krajně pravicové Republikánské strany Miroslava Sládka. „Je to ukázka nervozity, bezradnosti a tušení konce,“ sdělil novinář.

Voliči se totiž od hnutí Tomia Okamury podle Balšínka spíše odvrací, a to k hnutí ANO, ve větší míře pak k Přísaze a Motoristům sobě. „Dokonce bych se vsadil, i když to nerad dělám, že i kdyby se SPD spojila s podobnými hnutími do parlamentních voleb, nemusí se dostat do Sněmovny,“ dodal Balšínek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Západní vlády hřeší. Vyspělá civilizace kvůli nim čelí primitivům, okomentovali útoky experti

Tagy:
politika Tomio Okamura volby K věci Česko Svoboda a přímá demokracie Dalibor Balšínek Poslanecká sněmovna ČR PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty PŘÍSAHA a MOTORISTÉ politické strany a hnutí