Otazník kolem Kellnerovy smrti. Vyšetřovatelé nemůžou k místu nehody, hustě sněží

Vyšetřování okolností pádu vrtulníku, při kterém zemřel český miliardář a nejbohatší Čech Petr Kellner, se může kvůli špatnému počasí zdržet. V oblasti zvané Údolí kobylek na americké Aljašce totiž hlásí husté sněžení. Během nehody zemřeli kromě Kellnera další čtyři muži, bývalý český snowboardista David Horváth zůstává v kritickém stavu v nemocnici.

„Vyšetřovatelé se snaží přijít na to, co se stalo. Problémem je, že v oblasti se očekává silné sněžení, což může vyšetřování zpomalit,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Dave Leval, reportér televize KTUU, která je partnerskou stanicí americké CNN.

Není jasné, co se stalo

Vyšetřovatelé se k troskám dostanou nejspíš až v průběhu týdne. „Na místo se můžete dostat helikoptérou nebo letadlem, nevedou tam žádné cesty. Nad místem nehody tak jen přeletěli,“ popsal Leval oblast zvanou Údolí kobylek na Aljašce poblíž ledovce Knik. Samotné vyšetřování by mohlo trvat i dva roky a snímky z nehody neočekává reportér dříve než za několik týdnů.

Sněžit by na Aljašce mělo celé pondělí, do pátku má být převážně slunečno, o víkendu ale přijdou další komplikace v podobě sněhových přeháněk. „V oblasti to momentálně vypadá trochu dramatičtěji než o víkendu. Aktuálně bude snížena schopnost vyšetřovatelů dostat se na místo,“ popsal CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák. V době nehody prý bylo počasí stabilní, beze srážek a výrazného větru.

Co se Kellnerovi a dalším pěti mužům stalo, zatím není jasné. Kromě čekého miliardáře zemřeli v sobotu v noci tamního času také dvaapadesátiletý průvodce Gregory Harms z Colorada, dva muži z Aljašky, osmatřicetiletý Sean McMannany a třiatřicetiletý pilot Zachary Russel, a padesátiletý český občan Benjamin Larochaix, Kellnerův trenér a kamarád původem z Francie.

Ohledání nehody proběhlo v rámci možností

Podle Deníku N nehodu jeden člověk přežil, mělo by se jednat o bývalého mistra České republiky ve snowboardingu Davida Horvátha. Ten leží v nemocnici vAnchorage ve vážném, ale stabilním stavu. Kellnera často fotil, stejně jako jeho dceru Annu, která závodí na koních.

Podle Davea Levela se kvůli zmíněnému složitému přístupu policie k místu nemohla dostat. „Počáteční ohledání už ale proběhlo v rámci možností,“ sdělil šéf aljašské Národní rady pro bezpečnost dopravy Clint Johnson.

Spolupracovala policie, národní garda i státní služba

Na vyproštění těl pracovala státní police, národní garda a aljašská státní služba. V době nehody nebylo jasné, zda šlo o civilní helikoptéru a za jakým účelem se na místě vyskytovala. Podle šéfa pobočky Rady pro dopravní bezpečnost nemohla helikoptéra najít bezpečné místo k přistání.

Šestičlenná skupina se dle všeho chtěla věnovat heliskiingu, tedy lyžování s výsadkem z vrtulníku. Lyžaři často po vysednutí nebo vyskočení z vrtulníku jezdí ve volném terénu v nepřístupných horách. Právě americká Aljaška je mezi příznivci heliskiingu velmi populární.

Tagy: