Prudce vzrostl počet zadržených migrantů na Vysočině. Policie nahání převaděče po lesích

Policisté a celníci zadrželi v roce 2023 na Vysočině 458 nelegálních migrantů.

Migranti na D1

Počet zadržených nelegálních migrantů na Vysočině se v loňském roce vyšplhal na 458, ve srovnání s rokem 2022 je to téměř dvakrát tolik. Cizinecká policie a celníci mnohdy ani nestačili zastavovat přeplněné dodávky, agresivní převaděče honili i po lesích. Jako hlavní migrační tepna slouží většinou při cestě na západ dálnice D1.

Honička, majáky a nakonec útěk. Co se hlídkám na Vysočině loni potvrdilo, je především smutný trend – pašeráci pracují organizovaně a neváhají v případě potíží nebezpečně riskovat. „V řadě případů nám převaděč po zastavení vozidla z místa utekl, často jsme ho dopátrávali v lesních porostech. Někdy se také stalo, že jsme ho nedopátrali vůbec, migranti zůstali na místě,“ popsal pro CNN Prima NEWS jeden z tamních policistů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrace je nedostatečná. Eurokomisařka chce ročně do Evropy dostat o milion lidí víc

Při jednom z dramatických incidentů celníci 40 kilometrů naháněli cizinku, která ujížděla v autě s jedenácti migranty. Další rodinu bez dokladů zastavila hlídka přímo během natáčení reportáže CNN Prima NEWS na odpočívadle u Jihlavy. Dvě děti se přitom mačkaly v kufru.

Vyhrocené byly podle celníků zejména září a říjen. „Byly kumulované případy, během čtyř dnů tři záchyty, z toho dvě honičky,“ vylíčil jeden z nich. „Policisté odboru cizinecké policie zaznamenali v 61 záchytech celkem 458 migrantů. Jednalo se zejména o občany, kteří sem putovali ze Sýrie nebo Turecka,“ doplnila celoroční statistiku policejní mluvčí Dana Čírtková. Oproti roku 2022 šlo o nárůst ve výši 184 procent. Migranti se v drtivé většině snažili využít tradiční trasu přes dálnici D1.

Situace na Vysočině se s nástupem zimy uklidnila, pomohly také hraniční kontroly. Většina migrantů k nám míří přes Slovensko nebo Rakousko, za vysněný cíl považují západní státy Evropské unie, hlavně Německo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nezvládnutá migrace živí extremismus, Německo neumí řešit bezpečnost svých ulic, říká Šándor

Tagy: