Paprika jako luxus. Ceny zeleniny dál porostou, řekl expert a jmenoval nejohroženější druhy

Není to poprvé, kdy ceny paprik nebo květáku vyletěly vzhůru. Podle agrárního analytika Petra Havla za to nyní může především prodloužení loňského problému s horkým létem na jihu Evropy, ale také současná energetická krize. S tím ve vysílání CNN Prima NEWS souhlasila i tajemnice Zelinářské unie Zuzana Přibylová.

Že by ceny zeleniny začaly jen tak klesat se dle Havla zatím očekávat nedá. „Krize se promítla u pěstitelů ve sklenících. Aby přes zimu snížili náklady, omezili produkci,“ vysvětlil v pořadu Zprávy PLUS analytik Havel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kilo stehen za 58, čedaru za 139 a mouky za 11 Kč. V Anglii je oproti ČR dražší jen pivo

S ním souhlasila i Přibylová. „Nárůst cen energií způsobil také to, že se mnozí zemědělci rozhodovali, zda budou energeticky náročně skladovat zeleninu přes zimu,“ uvedla s tím, že někteří ze zemědělců část své produkce raději prodali přímo.

Podle Havla se u některých druhů zeleniny očekává další zdražení. „Je to ta poměrně často používaná zelenina, která bývá pěstována ve sklenících. Rajčata, okurky, papriky,“ míní analytik. Zároveň upozornil, že další nárůst cen není dobrou zprávou pro spotřebitele. „Zelenina je symbolem zdravého životního stylu, kvůli vysokým cenám budou omezovat její nakupování,“ dodal.

Experti v rozhovoru diskutovali také o soběstačnosti České republiky v zelinářství a nastínili, co by v této oblasti mohlo pomoci. Celá diskuze je k dispozici ve videu výše.

Tagy: