Kilo stehen za 58, čedaru za 139 a mouky za 11 Kč. V Anglii je oproti ČR dražší jen pivo

Kilogram vepřového plecka za 116 Kč a kilo mrkve či brambor za 13,60 Kč. To je malý výběr z nákupu, který minulý týden na jihu Anglie uskutečnil reportér CNN Prima NEWS. V porovnání s tuzemskem jde o mimořádně příznivé ceny, z české kotliny se totiž stává země s nejdražšími potravinami v Evropě. Ve Spojeném království je dražší snad pouze pivo.

V uplynulém týdnu jsem udělal několik nákupů v supermarketu Tesco ve čtvrti Rowner v jihoanglickém přístavním městě Gosport. Kilogram kuřecích stehen stál 58,08 Kč, přírodní farmářský zralý sýr čedar (takzvaná zralost č. 3) 139 Kč za kilogram, kilo cibule 15,90 Kč, kilo cukru krystal 20,71 Kč a za kilo nejlevnější hladké mouky jsem platil 11 Kč. Za litr mléka jsem dal 19 Kč, za kilo banánů 21,54 Kč a za kilogram proslulých konzervovaných pečených Heinz fazolí v rajčatové omáčce 66,24 Kč.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny zeleniny jsou nejvyšší v historii, kilo paprik stojí i 180 korun. Kdy se opět sníží?

Kdybych totéž zboží nakoupil v české pobočce Tesca, zaplatím následující cifry: za kilo kuřecích stehen 124,90 Kč, kilo nejlevnějšího sýru čedaru 399,50 Kč, kilo nejlevnější hladké mouky 21,90 Kč, kilo vepřového plecka 179,90 Kč, kilo mrkve 23,90 Kč, kilo cibule 25,90 Kč, kilo cukru krystal 34,90 Kč, kilo brambor za 19,90 Kč, litr obyčejného čerstvého mléka 24,90 Kč, kilo banánů 39,90 Kč a za kilo konzervovaných pečených Heinz fazolí v rajčatové omáčce bych v ČR vydal neuvěřitelných 168,43 Kč.

Stejný džem, rozdíl 30 korun

V obou zemích jsem přitom vybíral položky, které nejsou v prodejnách Tesco v akční slevě (Clubcard) a stabilně leží v regálech. Prakticky každou potravinu lze ve Velké Británii najít v levnější podobě, snad kromě piva. Desítku Budvar za 14,90 Kč jako v české prodejně ve Spojeném království prostě nekoupím, ale už za 20 Kč dostanu půllitr piva Carlsberg.

A co třeba jahodový džem? Ten nejlevnější v britské prodejně Tesco přijde na 10,77 Kč, v české prodejně na 39,90 Kč. Váha zavařeniny je přitom stejná, 450 gramů. V obou případech bylo použito 35 gramů ovoce na 100 gramů hotového výrobku.

A čím menší krám v Česku, tím divočejší ceny. V samoobsluze Centrál na náměstí ve slezském Hlučíně stojí kilo cibule 28 Kč, kilo mrkve 26 Kč a kilo banánů 45 Kč. Kvalita mizerná, v Anglii by zelenina i ovoce v tomto stadiu musely skončit v koši.

O stovku dražší hovězí. Z Polska

A jak dopadnou Češi při porovnání nejlevnějšího mletého hovězí masa? V Česku dají za kilogram 219,80 Kč, v Anglii jen 120,97 Kč. V obou případech jde o hovězí obsahující 20 procent tuku. Britové ovšem tvrdí, že maso má původ na důvěryhodné místní farmě, český balíček se omezuje na údaj „Vyrobeno v Polsku“.

Všechny výše uvedené přepočty vycházejí z aktuálního kurzu České spořitelny při platbě kartou: 1 libra = 27,62 Kč. Potraviny jsou ve Velké Británii levnější, mzdy zase vyšší. Takzvané národní životního minimum (minimální mzda) se letos od 1. dubna zvyšuje na 10,42 GBP (288 Kč) za hodinu, dosud to je 9,50 GBP (262 Kč). Minimální mzda v České republice činí 103,80 Kč.

Kolik vydělávají Britové

Chůva či recepční sice utrží částku odpovídající minimální mzdě, tedy asi 46 tisíc korun měsíčně, pracovník v pneuservisu už ale dosáhne na 63 tisíc a stavební dělník na 68 tisíc Kč. Řidič kamionu bere 72 731 Kč – podobně jako třeba svářeč trubek, IT manažer pak 113 tisíc a pilot asi 160 tisíc v korunovém přepočtu.

Za mezonetový byt v okrajové části přímořského Gosportu se platí asi 500 liber měsíčně. Částka zahrnuje jen čistý nájem, za energie a poplatky městu je třeba připočítat dalších 150 až 200 liber, takže rodina za tento druh bytu se dvěma až třemi pokoji vydá až 20 tisíc korun měsíčně. To je ale podobné jako nájem za byt 2+kk na periferii Prahy, třeba v novostavbách v Lochkově (18 800 Kč + energie 3 100 Kč).

Karbanátky stojí libru už nejméně sedm let

Na Anglii je sympatické, že některé ceny potravin se nezměnily už roky. Z rodinných důvodů jezdím na jižní pobřeží Velké Británie sedm let a pamatuji si, jak jsem si v roce 2015 v jedné večerce koupil dva karbanátky za libru (200 gramů, 85 procent masa). Libru stálo i podobné balení švédských kuliček anebo frankfurtských párků (10 kusů). Kilogram těchto produktů tak vyjde na 138 korun. Pikantní je, že jmenované výrobky nebyly za celých sedm let zdraženy ani o penci, cenu nezvýšil covid ani válka na Ukrajině. Bylo by něco takového možné pod českou oblohou?

Snižování životního standardu ovšem pociťují i Britové, ačkoliv si mohou upéct kilo kuřecích stehen s kilogramem brambor, tedy oběd pro čtyři až pět dospělých osob, za pouhých 71 Kč. Ve Spojeném království se přesto proti zdražování potravin a energií usilovně stávkuje. Zda pojede vlak či vás přijmou na plánované ošetření ve státním zdravotnickém zařízení, to je každodenní vabank.

Nejvíce klesl standard samoživitelkám a penzistům, i v Anglii ale mají dobře propracovaný systém příspěvků na bydlení. Žadatel je ale přísně perlustrován, například důchodce nesmí mít na účtu více než 16 tisíc liber, poté nárok na dávku ztrácí.

Anglický penzista si nevyskakuje

Plná státní penze je ve Velké Británii stanovena na 185 liber týdně a v dubnu se bude zvyšovat o deset procent. Přepočteno jde asi o 20 tisíc korun měsíčně, což je podobná částka, jakou nyní bere i značná část českých důchodců. Přechod do starobní penze je tak v království za kanálem La Manche bolestnějším sociálním zlomem než v České republice, proto většina budoucích důchodců pilně spoří. V supermarketech je vídávám hlavně u regálů s nejlevnějším zbožím, roční míru inflace u potravin totiž ekonomové stanovili na 16,7 procenta a náklady na plyn stouply o 130 procent.

Penzisté se navíc někdy durdí, že v obchodech nenajdou dostatek domácí čerstvé zeleniny, především pórku, rajčat a tuřínu. Sám jsem během týdenního nakupování v supermarketu Tesco v Gosportu ve čtvrti Rowner zažil, že právě tyto položky chyběly v regálech, kromě zeleniny vícekrát scházela i vejce. Tuřín je třeba nezbytnou surovinou pro legendární slaný koláč Cornish pasty s hovězím masem, mnoho Angličanů do náplně přidává i pórek.

Příliš drahý anglický čaj

V Gosportu jsem si vymyslel každodenní procházku na kávu do podniku Pebbles Cafe s výhledem na moře. Na jižním pobřeží Spojeného království rostou palmy, už v únoru tam kvetou rododendrony, petrklíče anebo pampelišky. V oblasti během zimy mrzne maximálně několik hodin, přičemž teploty klesnou jen těsně pod bod mrazu.

V kavárně se středomořským výhledem stojí espresso 69 Kč. „Prosím, za kolik tady mají čaj? Nevidím na tu ceduli,“ žádá mě 81letá místní důchodkyně, která si chce udělat pauza během procházky. „Dvě libry,“ odpovídám. „To je strašně drahé, to si nemohu dovolit,“ zklamaně prohlásí a odchází z kavárny. Čaj za 55 Kč je pro řadového anglického penzistu luxus, ale stejně tak pro českého. Za stejnou částku si Angličan koupí v krámu kilo kuřecích stehen anebo půl kila hovězího mletého masa.

Stávkující a potravinové banky

Klesá i prodej oblíbených hotových jídel takzvaně do ruky (take away), v lednu klesla poptávka o celých 12 procent. Aktuální rozsáhlý výzkum BBC prokázal, že nákup patnácti základních potravin v supermarketech se oproti lednu roku 2021 prodražil o 34 procent, což je skoro dvojnásobek roční míry inflace u potravin uváděnou státem (16,7 %).

Ekonomové podle deníku The Guardian také spočítali, že celkový reálný příjem domácností se snížil o 4,3 procenta. což je největší pokles od začátku srovnatelných záznamů v roce 1956. Všechny potravinové banky ve Velké Británii proto čelí enormnímu vytížení, o prošlé, darované či jinak získané zboží pro charitu je stále větší zájem. „Mnohými z těch, kdo se nyní obrací na potravinové banky, jsou právě zaměstnanci, kteří stávkují,“ uvedl deník.

Pivo: 117 Kč v Anglii, 112 Kč U Fleků

Anglie je zemí piva a také v Gosportu stojí hospoda na každém třetím rohu, alespoň v historické části města. Podle zpravodajského webu The Morning Advertiser se cena půllitru čepovaného piva zvyšuje aktuálně v rytmu osm pencí za tři až čtyři měsíce. A pivovary uvádějí, že náklady na půllitr vzrostly od října 2022 do konce letošního ledna o 1,3 procenta. Britští statistici také stanovili, že průměrná cena čepované pinty (0,568 litru) vyskočila letos v lednu na 117 korun.

Zatímco ceny minutkových jídel v restauracích mimo Londýn jsou srovnatelná s českými cenami, pivo je dražší. Ale i Češi už se k hranici stokoruny za půllitr pomaličku přibližují, ve staroslavném pivovaru U Fleků v Praze se nyní platí 79 Kč za 0,4 litru černého flekovského, za pintu by to tedy bylo 112 Kč.

Hlavně štamgasti v penzijním věku tak ve Spojeném království pivo spíše jen pomalu pocucávají, dvě tři pinty za celý večer. Anebo vyrazí někam, kde nabízejí akční slevu. Letos už jsem v pubu The Star v Gosportu spatřil velmi lákající cenu, pintu piva tam celých 14 dnů prodávali za pouhých 99 pencí, tedy přibližně za 27 korun. Přitom nešlo o podřadnou značku. Z pípy teklo pivo IPA Greene King, které se vaří ze tří druhů sladu (Pale, Crystal, Black), tří odrůd britského chmele (Admiral, Pilgrim, First Gold) a je výrobcem označováno za stoprocentní organický mok.

Tagy: