Teploty v Česku markantně překročí třicítky. Hrozí však bouřky, kroupy a silný vítr

Českem projdou silné bouřky

Počasí (27.6.2024 7:15)

V Česku od pátku do neděle prudce vzrostou teploty – bude až 33 °C. Ve čtvrtek se mohou nadále vyskytovat silné bouřky s přívalovými srážkami, menšími kroupami a silným větrem. Ve své předpovědi to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Ve čtvrtek bude většinou oblačno, odpoledne a večer se místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné. Nejvyšší teploty dosáhnou  26 až 30 °C. „Bouřky mohou být doprovázené přívalovými srážkami, menšími kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav v předpovědi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pohroma na Olomoucku. Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

Noc na pátek bude oblačná, místy se očekává déšť, přeháňky a bouřky. Srážky budou postupně ustávat a ubyde také oblačnosti. Ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 18 až 14 °C.

V pátek bude skoro jasno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Večer srážky ustanou. Nejvyšší teploty dosáhnou na 28 až 32 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Vysoké teploty budou panovat také o víkendu. V sobotu dosáhnou 28 až 33 °C. Obloha bude skoro jasná až polojasná, při zvětšené oblačnosti se vyskytnou přeháňky nebo bouřky.

V neděli pak teploměr ukáže 29 až 33 °C. Od západu přibyde oblačnosti a na většině území se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Ty mohou být i silné.

Kvůli vysokým teplotám a bouřkám mohou být vyhlášeny výstrahy. „Od pátku do neděle očekáváme nejvyšší teploty do 600 m n. m. přesahující na většině území 31 °C. V pátek a v neděli se mohou vyskytnout i silné bouřky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V pondělí se mírně ochladí, a to na 21 až 25 °C. Obloha bude převážně oblačná, na většině území se očekává občasný déšť nebo přeháňky.

Tagy: