Česko čeká mimořádně teplý den, platí však výstraha před větrem. Jak bude na Velikonoce?

Jak se počítá pocitová teplota?

Počasí (27.3.2024 7:04)

V Česku budou po celou středu napříč zemí panovat vysoké teploty, očekávají odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do večera je v platnosti výstraha před silným větrem, a to nad Moravou a východem Čech. Už ve čtvrtek ale dorazí studená fronta, která přinese ochlazení. Na Velikonoční svátky můžeme podle expertů očekávat návrat teplého počasí.

Středa se bude nést ve znamení vysokých teplot. V odpoledních hodinách dokonce mohou překročit i hranici 20 stupňů Celsia. Na Moravě a v severovýchodní části Čech může místy nastat větší oblačnost. Rtuť teploměrů se však bude nejčastěji pohybovat v rozmezí 13 až 18 °C, v 1 000 m na horách okolo 10 °C, uvedl ČHMÚ v předpovědi.

K TÉMATU: Co vlastně je pocitová teplota a jak se určuje? Existuje pro ni složitý vzoreček

„Přes den očekáváme dostatek slunečního svitu. Srážky se objeví až v pozdějších odpoledních a večerních hodinách, a to nejdříve na Moravě a ve Slezsku a během noci se rozšíří na většinu našeho území,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík.

Do středečních 21:00 je stále v platnosti výstraha před nápory silného větru. Nízký stupeň nebezpečí je vyhlášen pro většinu Moravskoslezského kraje, celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Pardubický kraj a pro část Královéhradeckého, Jihočeského a Středočeského kraje.

V noci ze středy na čtvrtek bude zataženo až oblačno, přičemž na většině našeho území se vyskytne déšť či přeháňky. Během noci však budou srážky od jihozápadu ustávat společně s oblačností. Nejnižší teploty očekáváme kolem 11 až 7 °C, v Čechách okolo 8 až 3 °C.

Během čtvrtka dojde k poklesu teplot, jelikož „přes naše území přejde studená fronta, za kterou se krátce ochladí“, napsal ČHMÚ na sociální síti X.

Přes den by mělo být oblačno až polojasno. V ranních a dopoledních hodinách mohou zvláště na severovýchodě našeho území doznívat noční přeháňky. Od západu bude přibývat oblačnosti i srážek, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky, v polohách nad 1 100 m na horách mohou přejít ve sněhové.

K večeru kromě východní části území ubude přeháněk i oblačnosti. Nejvyšší denní teploty můžeme očekávat mezi 13 až 17 °C, na západě Čech kolem 11 °C.

V pátek bude rovněž oblačno až polojasno, během rána se mohou vyskytnout i mlhy. Na severozápadě se objeví ojediněle přeháňky. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 15 až 19 °C, na západě a severozápadě území okolo 13 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na Velikonoce se ale velmi teplé počasí vrátí, přičemž mohou nastat „až rekordně vysoké odpolední teploty“, uvedli meteorologové z ČHMÚ v dlouhodobější předpovědi. Rtuť teploměrů by se tak měla během svátečního víkendu a na Velikonoční pondělí pohybovat v rozmezí 17 až 23 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na horách sněží. V Krkonoších napadlo 20 centimetrů, horská služba varuje před lavinami

Tagy: