Lidé v Chlumci se bouří. Sepsali petici proti vysokorychlostní dráze do Drážďan

Tragická nehoda se stala ve středu večer. Malého Matěje srazil rychlík. (Ilustrační foto)

Vysokorychlostní trať

Plánovaná vysokorychlostní dráha z Prahy do Drážďan se nelíbí obyvatelům Chlumce na Ústecku. Právě v Chlumci má totiž vyústit 26 kilometrů dlouhý Krušnohorský železniční tunel. Odpůrci proto shání podpisy pod petici. Správa železnic slibuje, že bude jednat férově.

Místní lidé už proti plánované trase sepsali petici, která má již přes 1500 podpisů. Více než 20 let se totiž počítá s variantou trasy rychlovlaku vedoucí 2 kilometry mimo Chlumec. Podle nové varianty trasy by měl ale tunel z Ústí nad Labem do německého Heidenau v Chlumci vyústit nedaleko rodinných domů a sídliště, kde bydlí až 800 rodin.

„Už nám avizují, že pokud to projde, tak odcházejí. Samozřejmě tady se pak musí počítat se stovkami dělníků na trase, kteří musí někde bydlet deset let a ten Chlumec jako rekreační lokalita, jak ji známe teď, skončí,“ sdělil starosta Chlumec Roman Zettlitzer.

„Musíme vnímat tyto záležitosti, když si tady lidi postavili domky, bydlí tady, nemůžeme jim to zničit,“ přidal se premiér Andrej Babiš.

Správa železnic tak obě varianty ještě porovná. „Budeme realizovat férové srovnání obou stop. Součástí této dohody bude i to, že zpřesníme geologický průzkum,“ dodal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Tagy: