Vysoký stupeň nebezpečí. Meteorologové ještě zpřísnili výstrahu před bouřkami a povodněmi

Meteorologové v úterý dopoledne zpřísnili výstrahu před bouřkami. Na jihovýchodě Česka mohou být velmi silné. Zároveň přidali varování před povodněmi. Rozvodnění řek hrozí především v Beskydech a Bílých Karpatech, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Výstraha zvyšuje stupeň nebezpečí pro jihovýchodní část Česka. Zároveň přidáváme výstrahu na povodňovou bdělost především pro oblast Beskyd a Bílých Karpat,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Na Česko se ženou silné bouřky s kroupami. Sledujte RADAR

Silné bouřky mají přijít na východ Česka v úterý od 12:00 do 19:00. Velmi silné bouřky a rozvodnění toků pak hrozí od 15 do 22 hodin. Vysoký stupeň nebezpečí platí v celém Zlínském, části Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje (kromě oblasti Boskovic) a Vysočiny.

Lokálně se může objevit přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt. Hrozí i zatopení podchodů, podjezdů či sklepů a podemletí komunikací nebo jejich zanesení bahnem. Vítr může v nárazech lámat větve a vyvracet stromy.

„Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ doplnil ČHMÚ s tím, že je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty.

Také při jízdě autem je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a snížit rychlost. Do proudící vody a zatopených míst by neměl nikdo vstupovat ani vjíždět.

„Žluté“ varování pak meteorologové vydali pro zbytek zmíněných krajů a také pro pardubický, část jihočeského (kromě okolí Blatné), středočeského a královéhradeckého regionu. Povodňovou bdělost vyhlásili odborníci v téměř celém Zlínském a na východě Moravskoslezského kraje až do středečního rána. Hladiny řek mohou stoupat, ale voda by se neměla vylít z břehů.

„První bouře se vyskytly už v ranních hodinách, četnější a intenzivnější budou ale až během odpoledne. Jen výjimečně se vyskytnou v západní a severní polovině Čech, na zbytku území budou odpoledne a večer poměrně četné, a to zejména na Moravě a ve Slezsku,“ vyplývá z výstrahy.

Tagy: