RADAR: Tuhé mrazy dorazí už o víkendu. Teploty spadnou v noci k -15 °C, kde bude sněžit?

Ilustrační foto.

Počasí 4. 1. 2024 7:10

Zatímco první lednový týden se bude podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nést ve znamení vyšších teplot, o víkendu začne mrznout. Teploty ve dne klesnou z 8 °C až k -4 °C, v noci se mohou propadnout až k -15 °C.

Experti z ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí předpokládají, že teploty se přes den během prvního týdne vyšplhají k nadprůměrným hodnotám, zatímco od středy naměří teploměry v noci kolem 5 °C, koncem týdne se budou pohybovat kolem -2 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Krutý mráz ze Sibiře sevře Česko na týdny. Teploty padnou hluboko pod nulu

Během týdne teploty překročily přes den někdy až 8 °C, o víkendu se ale budou držet pod nulou. „Další týdnu budou pravděpodobně teplotně průměrné,“ předpovídají experti z ČHMÚ s tím, že v období od 8. do 14. ledna se budou teploty pohybovat mezi -4 °C a 0 °C. Podle odhadů by ovšem teploty mohly v následujícím týdnu přes noc klesnout až k -15 °C, čeká se také sněhová pokrývka a slabý vítr.

Celý měsíc by měl být srážkově průměrný, ovšem s velkými rozdíly v jednotlivých týdnech. Zatímco první týden spadne kolem 25 mm srážek, v dalších to bude okolo 10 mm a v posledním týdnu pouze 5 mm. Během ledna můžeme očekávat smíšené či sněhové srážky, které budou přechodně i mrznoucí.

Během čtvrtka se budou podle předpovědi ČHMÚ teploty pohybovat v rozmezí 5 až 9 °C s proměnlivou, převážně velkou oblačností. Na jižní Moravě teploměry naměří až 11 °C. Na většině území můžeme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami. K večeru bude od jihozápadu srážek ubývat.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci ze čtvrtka na pátek bude zataženo, místy se však obloha protrhá. Ojediněle se v severovýchodní polovině našeho území mohou vyskytnout déšť či přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 3 °C a -1 °C.

Oblačnou až zataženou oblohu můžeme očekávat v pátek, kdy se k ránu vyskytnou místy i mlhy. Ojediněle se může na severozápadě a severu objevit déšť či mrholení. Během dne se v polohách nad 1 000 m může změnit ve sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 4 až 8 °C, foukat bude vítr o rychlosti 1 až 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černousy se během vánočních svátků proměnily v Benátky. Hasiči chtějí s velkou vodou pomáhat, někdo je ale vykradl

Tagy: