Vystopovali zloděje i zraněného seniora. Středočeští policejní psi slavili úspěchy

Policejní psi

Zásahy služebních psů

Velkou smůlu měl zloděj, který vykradl obchod ve středočeských Hostivicích. Před policisty se mu sice podařilo schovat, během chvilky ho ale odhalila policejní fenka Orma. Hledání pachatelů trénuje každý den a ani tentokrát ji citlivý čenich nezklamal.

Ormě je už sedm let a patří mezi ty nejzkušenější čtyřnohé policisty. Tentokrát vyjížděla pozdě v noci najít stopu zloděje, který utekl z vykradeného obchodu. Nic nenasvědčovalo tomu, že by ještě někdo mohl být na místě.

Služební fena Orma označila místo ve skladu pod hromadou krabic. Tak jsme ke krabicím přišli, sundali jsme je a podezřelý se nacházel na místě,“ popisuje průběh zásahu Jitka Barvířová, policejní psovod.

A jak ke krádeži došlo? Pachatel nejprve doslova vyrval dřevěné latě obchodu a potom se dostal k oknům, jedno z oken rozbil, dostal se dovnitř a ukradl třicet tisíc korun a mobilní telefon.

„Co si vzal, to mu vlastně bylo zabaveno, jelikož byl zadržen na místě, takže to, co měl u sebe, mu bylo odebráno a bylo nám vráceno,“ vysvětluje vedoucí prodejny Kateřina Všelichová. „Myslím, že jim dost pomohl pes, protože je to opravdu velké a je tam hodně rohů, skladů, krabic a zloděj se tam mohl dobře schovat,“ dodává.

I další pes ve službě bodoval

Během tohoto měsíce zazářil i další čtyřnohý kolega. Šestiletý německý ovčák Hakim si na své konto během jednoho dne připsal hned dva úspěchy. Nejprve našel mladíka, který utekl od dopravní nehody.

„Kolegové mě dovedli k tomu nabouranému vozidlu, tam pes chytil na stopu. Prakticky po nějakých osmi stech metrech jsme narazili na muže, ke kterému mě pes dovedl, a shodou okolností to byl řidič a majitel nabouraného vozidla,“ mluví o záchraně psovod Hana Jelínková. Jenže tím Hakimova policejní mise zdaleka neskončila.

„Cestou zpátky si policisté zavolali Hakima na pomoc při pátrání po seniorovi. Hakim na nic nečekal a rychle byl ztracenému na stopě,“ pokračuje Jelínková. „Asi po dvaceti minutách pes v lese označil pána, který tam seděl, byl zraněný na hlavě a tvrdil, že o sobě celou dobu neví. Nebyl si jistý, co se stalo, a tak jsme ho předali záchranné službě k ošetření,“ uzavírá.

Přesto, že jsou výcvik psa a služba náročné, si bez jejich pomoci policisté zásahy nedovedou představit. Služební psi totiž neustále svými činy dokazují, že jsou právoplatnými členy policejního sboru.

Tagy: