VÝSTRAHA: Do Česka se ženou silné multicelární bouřky, hrozí i kroupy. Podívejte se, kde udeří

V Česku se budou hodit deštníky. (Ilustrační foto)

Počasí (13.9.2023 6:09)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silnými bouřkami, v podobě multicel se mohou objevit zejména na jihovýchodní polovině území a budou postupovat dále směrem k východu. Od středy Českem prochází studená fronta a ve čtvrtek stáhne teploměry k 20 stupňům Celsia.

Přes naše území bude během středy přecházet zvlněná studená fronta. Na většině území můžeme čekat zpočátku oblačno, od jihozápadu přechodně zataženo či přeháňky, které by měly být v odpoledních hodinách četnější. K večeru a v noci na čtvrtek se zejména v jihovýchodní polovině území začnou tvořit bouřky v podobě multicel a budou postupovat směrem k východu.

ČTĚTE TAKÉ: Léto nekončí, nadprůměrné teploty vydrží do konce měsíce. Utne je prudké ochlazení v říjnu

„V silných bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny 30 až 40 mm a zejména večer a v noci na Moravě, kde můžou bouřky přecházet i opakovaně přes jedno místo, i vyšší. Později odpoledne se mohou vyskytnout i kroupy do 2 cm a nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 70 km/h). K ránu se bude situace uklidňovat,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 až 29 °C, na západě či jihozápadě naměříme okolo 22 °C. V 1 000 metrech na horách očekávejme 20 °C.

V noci ze středy na čtvrtek bude zpočátku oblačno až zataženo, na jihu či jihovýchodě se mohou vyskytnout přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty můžeme očekávat v rozmezí 17 až 13 °C. Při zmenšené oblačnosti bude na západě a severu Čech okolo 10 °C.

Ve čtvrtek nás čeká oblačno až zataženo, na jihu a jihovýchodě zpočátku dešťové přeháňky. Během dne bude od severozápadu ubývat oblačnosti, a to na místech až do úplného vyjasnění. Počítejme ale s nižšími teplotami od 19 do 23 °C.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: