VÝSTRAHA: Meteorologové zpřísnili varování. Do Česka přijdou vydatné srážky, hrozí povodně

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) aktualizovali výstrahu před vydatnými dešti. Na silné deště by se měli připravit lidé z oblasti Orlických hor, Králického Sněžníku či Jeseníků, kde může do sobotního rána spadnout i okolo 40 mm srážek. Během noci navíc může v jižních a jihovýchodních částech Čech a na Vysočině napadnout sníh, lokálně až 8 cm mokré pokrývky. Experti nově varují, že vlivem vydatných srážek mohou stoupat toky v povodí Orlice, Loučné, Chrudimky, horní Moravy či Moravice.

Podle expertů napršelo v Orlických horách, Králickém Sněžníku či Jeseníkách za posledních 24 hodin okolo 20 mm srážek. Do sobotního rána může na těchto místech dokonce spadnout až kolem 40 mm, uvedli meteorologové na sociální síti X.

„V pátek večer a v noci na sobotu 24. února se očekávají intenzivnější srážky v jižních a jihovýchodních částech Čech a na Vysočině, které budou přecházet do sněžení i v nižších polohách,“ uvedli odborníci v příspěvku s tím, že se v těchto oblastech s největší pravděpodobností vytvoří i sněhová pokrývka.

Detaily o počasí ve vašem regionu může sledovat na radaru níže

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Místy může obyvatele překvapit až 8 cm mokrého sněhu, který však bude postupně odtávat. Meteorologové proto varovali před problémy v energetice či dopravě.

K TÉMATU: Zimě ještě neodzvonilo. Kdy bychom se mohli dočkat sněhové nadílky?

Od pátečního večera také mohou stoupat toky v povodí Orlice, Loučné, Chrudimky, horní Moravy a Moravice kvůli srážkám a nasycení půdy, a to i nad první stupeň povodňové aktivity. „Vlivem dotoku bude stoupat v dalších dnech i hladina středního a dolního Labe, kde dojde postupně během soboty a neděle k překročení prvního stupně povodňové aktivity,“ informovali experti na síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT:  Jaro na horách trápí vlekaře. V některých areálech museli zcela zastavit provoz

Tagy: