Zimě ještě neodzvonilo. Kdy bychom se mohli dočkat sněhové nadílky?

Nadprůměrně teplý únor na našem území zapříčinil nezvykle chudou sněhovou pokrývku. Pro milovníky zimy ale máme dobrou zprávu – sněhu bychom se mohli dočkat ještě v následujících dnech.

„Souvislá sněhová pokrývka se v těchto dnech vyskytuje na našich horách prakticky až od nadmořské výšky 1 100 metrů. Výjimkou jsou Jizerské hory, kde je bílo ve výšce kolem 950 m. n. m. Nejvíce sněhu je podobně jako v minulých týdnech na hřebenech Šumavy a Krkonoš,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází La Niña. Riziko hyperaktivní bouřkové sezony se zvyšuje, experti řekli proč

Změna by však mohla přijít v pátek, kdy k nám od západu pronikne studený vzduch. „V Čechách by se mělo ochladit a začít sněžit. V jakých polohách je zatím ale velmi nejisté. Zatím se zdá, že se to bude týkat míst s nadmořskou výškou nad 600 m n. m. a v sobotu ráno přechodně i níž,“ sdělila meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová a naznačila, že například na Šumavě by mohlo napadnout do sobotního rána kolem 15 centimetrů sněhu.

Ochlazení vydrží jen v pátek a sobotu, od neděle čekáme zase maxima kolem 10 °C a chumelení se dostaví jen výjimečně na horách. Zima ale ještě rozhodně nekončí a v březnu není vyloučen vpád chladnějšího vzduchu díky rozpadu cirkumpolárního víru, tedy narušení proudění nad severním pólem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaro na horách trápí vlekaře, někde museli úplně zastavit provoz

Tagy: