VÝSTRAHA před silnými bouřkami a povodněmi v Česku. Kde hrozí největší nebezpečí?

Bouřka v krajině

POČASÍ (151)

Ve čtvrtek odpoledne zasáhnou východ a severovýchod našeho území silné bouřky, uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), kteří zároveň vydali výstrahu. Bouřky budou doprovázeny vydatným deštěm, který může na mnoha místech způsobit povodně.

„Velká energie a vhodný profil atmosféry pro tvorbu silných bouřek je dnes především v okolí hor na východě a severovýchodě našeho území. Již od dopoledních hodin začaly vznikat na Vsetínsku, v okolí Jeseníku a Rychlebských hor a v části Beskyd četné přeháňky s malým pohybem. Často se po chvíli obnovují na podobných místech a také se rozšiřuje oblast vzniku nových bouřek do okolí,“ poznamenal ČHMÚ ve čtvrtek na Facebooku.

Z tohoto důvodu byla do čtvrtečních 18 hodin pro tuto oblast vydána výstraha před silnými bouřkami. „Ty v sobě mohou ojediněle nést úhrny kolem 30 milimetrů a opakovaně se přesouvat i přes jedno místo,“ uvedla meteoroložka CNN Prima NEWS Renata Uhlíková.

ČTĚTE TAKÉ: Spalující vedro v Asii. Státy hlásí 50stupňové horko, v Indii omezili přísun vody

Lehce odlišná situace je na západě Čech. „Tam přeháňky a ojedinělé bouřky postupují svižně z Německa a neměly by dosahovat rizikových úhrnů. Proudění suššího vzduchu od západu ve výškách nad pět kilometrů nedovolí jejich nebezpečný vývoj. Přesto je třeba brát v úvahu velmi silné nasycení hraničních hor západních Čech,“ upozornil ČHMÚ.

Proto je v tuto chvíli pro západní Čechy v platnosti výstraha varující před povodněmi. Jejich riziko by mělo ještě stoupat, a tak se výstraha od pátečních 18 hodin mění na druhý stupeň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: