Spalující vedro v Asii: Státy hlásí 50stupňové horko, v Indii omezili přísun vody

Extrémně vysoké teploty v posledních dnech zasáhly státy jižní Asie. Indie v úterý zažila bezmála padesátistupňová vedra, ještě o dva stupně více naměřili v pondělí v Pákistánu. Kvůli extrémnímu počasí vláda v nejlidnatější zemi světa minulý týden s okamžitým účinkem zavřela všechny školy v zemi, ovlivněna byla také účast v parlamentních volbách v zemi. V hlavním městě Dillí také hrozí nedostatek vody.

V úterý zaznamenal Indický meteorologický úřad (IMD) na dvou stanicích na předměstí Dillí hodnoty ve výši 49,9 stupňů Celsia. Jedná se o rekord indické metropole. Teplota byla o devět stupňů vyšší, než se očekávalo, uvedli meteorologové podle britského deníku Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní počasí pustošilo jih USA. Tři státy hlásí po bouřích a tornádech mrtvé

V některých místech země rtuť teploměrů překonala magickou 50stupňovou hranici. Nejtepleji bylo ve městě Churu na severu země. Podle meteorologů by měla vlna extrémních veder trvat ještě několik dnů, informuje deník Times of India.

Ještě tepleji bylo v pondělí v Pákistánu. V jižní provincii země naměřili meteorologové 52,2 stupně Celsia, píše americká CNN. Je to nejvyšší teplota, kterou v zemi letos naměřili a blíží se místnímu rekordu. Ten v Pákistánu padl v roce 2017, kdy teploty dosáhly 54 stupňů Celsia.

Podle mezinárodního týmu vědců jsou extrémně vysoké teploty, které Asii poslední měsíc trápí, pravděpodobně důsledkem změny klimatu způsobené lidskou činností, dodala CNN.

Zavřené školy i nedostatek vody

V důsledku veder by podle indických úřadů mohlo dojít k nedostatku vody v hlavním městě Dillí.  Podle ministryně pro vodní hospodářství Atishi Marlenové je pravděpodobné, že některé části metropole budou zásobovány vodou pouze jednou místo dvakrát za den. Takto ušetřená voda bude následně distribuována do oblastí, kde jí hrozí největší nedostatek.

Ministryně vyzvala v souvislosti s krizí ke kolektivní zodpovědnosti. „Vím, že v místech, kde se voda dodává jen dvakrát denně, budou mít lidé problémy, pokud to bude jen jednou za den. Proto apeluji na všechny obyvatele Dillí, abychom nemysleli jen na sebe. Měli bychom myslet na všechny,“ uvedla Marlenová podle Times of India.

Již minulý týden reagovala indická vláda na extrémní teploty zavřením škol. Země tehdy čelila teplotě 47,4 stupně Celsia.

Horko také ovlivnilo také šest týdnů dlouhé parlamentní volby v Indii. Volební účast v posledním kole poklesla a jedním z důvodů jsou podle analytiků vysoké teploty. Dalším může být také obecně rozšířené přesvědčení, že současný premiér Naréndra Módí volby vyhraje a zajistí si tak třetí funkční období, dodává Guardian.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tornádo se prohnalo Ústeckem. Vzalo kameny i trampolíny, nebyl to hezký pocit, líčí svědci

Tagy: