Výstraha: Česko pokryje náledí, napadne až 10 cm nového sněhu. Hrozí i povodně

O víkendu hrozí v celém Česku tvorba náledí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pátek bude především na severovýchodě Česka padat mokrý sníh a v sobotu se ochladí. V malé části republiky na jihu Čech a Moravy se mohou také zvedat hladiny řek.

Výstraha před náledím platí pro celé území Česka, na severu už od sobotních devíti ráno. Postupně se přidá západ, východ a střed republiky, kde hrozí námraza od 13 hodin, od 16 pak i na jihu. Starší nebo méně pohybliví lidé by podle meteorologů měli vycházet co nejméně. Všichni, ať už chodci, nebo řidiči, by se pak měli venku pohybovat velmi opatrně.

Už v pátek zasáhne především severovýchod Česka husté sněžení, varování ČHMÚ platí do půlnoci. Místy napadne pět až 10 centimetrů mokrého sněhu, který může komplikovat dopravu. Hrozí také výpadky v energetice, vrstva sněhu může lámat i větve a stromy.

Na horách by lidé měli dodržovat pokyny Horské služby a při cestách do vyšších poloh autem nezapomenout sněhové řetězy. Zimní pneumatiky a další výbava je v ohrožených oblastech samozřejmostí, řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Povodňová bdělost, což je nejnižší stupeň povodňové aktivity, platí na některých tocích v malé části jihu Čech a Moravy až do nedělní půlnoci. Konkrétně jde o oblast kolem Dačic, Telče, Moravských Budějovic a Znojma. Hladiny řek mohou stoupat, neměly by se ale vylít z břehů. Hrozí však podmáčení půdy a s ním spojené sesuvy či pády stromů.

Tagy: