VÝSTRAHA: Extrémně silné supercely udeřily, padat mají obří kroupy. Kde je situace kritická?

Bouřka (ilustrační foto)

Bouřky v Česku

Do Česka v pátek odpoledne dorazily silné bouřky, první vznikly v Pošumaví a postupovaly k severovýchodu směrem do středních a dál do severních Čech a také na východ směrem na Vysočinu. Padat mohou výjimečně až deseticentimetrové kroupy. Na sociální síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před velmi silnými bouřkami vydal pro páteční odpoledne výstrahu.

„Pozor víceméně v celých Čechách kromě západní poloviny. Bouřky postupují k severovýchodu/východu a později k večeru se patrně budou slévat do ucelenějšího systému s rizikem velkoplošných škod větrem," uvedl ČHMÚ před 17:00. Zveřejnil také fotografii z Protivína na Písecku, na níž dvě kroupy zabírají skoro celou dlaň s otevřenými prsty.

V Pošumaví bouřky podle meteorologů explozivně začaly vznikat ještě před 16:00. ČHMÚ nejdříve varoval před kroupami velkými až kolem osmi centimetrů. „V supercelách jsou hlavně velké kroupy i přes pět centimetrů, výjimečně mohou dosahovat až deseti centimetrů,“ uvedl později.

S ohledem na silné bouřky vydali meteorologové z ČHMÚ výstrahu nejvyššího stupně. Předpověď počítá s přívalovým deštěm s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt. Na mnoha místech proto hrozí zatopení podchodů, podjezdů a sklepů.

V jižních Čechách padaly stromy

Kvůli bouřce na jihu Čech museli hasiči v pátek v podvečer odstraňovat popadané stromy na Jindřichohradecku. Kromě toho čerpali vodu z domů v Albrechticích nad Vltavou na Písecku. Vyplývá to z jejich informací na sociální síti X. Bouřky se po 16:00 v kraji objevily především na Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Kvůli bouřce jezdí nepravidelně vlaky mezi Táborem a Horní Cerekví. Hasiči také čerpali vodní lagunu, která vznikla na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

Bouře udeřily i ve zbytku Česka

V Libereckém kraji měli hasiči kvůli bouřce přes 70 zásahů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech, uvedl mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro 30 milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

Hasiči zasahovali v celém kraji. „Nejvíce toho bylo na Turnovsku a pak na Jablonecku,“ uvedl Hon. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. „Nemáme hlášeno žádné zranění, dodal Hon.

V pohotovosti jsou také hasiči v Praze: „V souvislosti s výstrahou na velmi silné bouřky jsme posílili operační středisko. Prověřili jsme naše běžná opatření pro případ bouřky a v režimu zvýšené pohotovosti je připraveno 16 dobrovolných jednotek,“ napsali na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostravsko se vzpamatovává z bouřek. Omezení v dopravě, zavřená ZOO, tisíce lidí bez elektřiny

Tagy: