Pozor na telefonování, osamělé stromy, převisy a stožáry. Hasiči radí, jak se chovat při bouřce

Bouřky

Počasí 21.6.2024 (06:09)

Česko v pátek zasáhnou silné bouřky. Hasiči z Pardubického kraje proto na svém webu informovali, co dělat, když nás bouřka zastihne venku, a na co dalšího si dát pozor. Radí také, jak najít bezpečný úkryt a jak se zachovat na otevřeném prostranství.

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které v pátek odpoledne a večer zasáhnou Česko. Očekávají se nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, větší kroupy a přívalové deště s krátkodobými úhrny i kolem 70 mm. Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění menších vodních toků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudké bouře pustošily Německo. Padaly kroupy jako golfové míčky, svědci mluví o tornádu

Hasiči Pardubického kraje proto na svém webu zveřejnili tiskovou zprávu, ve které informují, co dělat, když někoho venku zastihne bouřka. „I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, končívají podobné případy mnohdy tragicky, a proto je dobré chovat se za bouřky rozumně,“ upozorňují pardubičtí hasiči.

Vhodné je sledovat předpověď počasí, a pokud se blíží bouřka, nedoporučuje se plánovat výlety a vycházet ven. „Pokud se v době bouřky nacházíme venku, snažme se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžeme schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí,“ radí hasiči.

Pozor na telefonování a kovové materiály

Podotýkají, že lidé by se naopak neměli schovávat pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu. „V bezpečí nejsme ani ve stavení s porušenou statikou, kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení,“ varují hasiči.

Největší nebezpečí zásahu bleskem podle nich hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, u vodních ploch nebo v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí, jako jsou sloupy elektrického vedení. „Nikdy se za bouřky neopírejme o zeď či skalní stěnu,“ upozorňují hasiči.

Pokud člověka bouřka zastihne na holé pláni bez možného úkrytu, doporučují hasiči nepokračovat v chůzi a nezůstávat ve skupině. „Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe,“ radí hasiči s tím, že rozhodně není dobré lehat si na zem.

Jelikož je blesk silný elektrický výboj atmosférického původu, hrozí velké nebezpečí také při koupání, windsurfingu, či při plavbě v loďce. Příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými a plynovými spotřebiči. Za bouřky by také lidé neměli venku přenášet kovové předměty. Ty totiž fungují jako hromosvod a přitahují blesky.

Podle hasičů je bouřka nejvíce nebezpečná do vzdálenosti tří kilometrů, což odpovídá zhruba devíti sekundám mezi hřměním a bleskem. „V bezpečném úkrytu raději zůstaňme až do doby, než bude bouře alespoň 10 kilometrů vzdálená,“ doporučují hasiči. Dodávají, že to je asi 30 sekund mezi hřměním a bleskem.

Auto jako bezpečný úkryt

Pokud člověka zastihne bouřka v automobilu, není třeba se blesku příliš obávat. „Jestliže necháme okna i dveře zavřená, poskytne nám plechová karoserie spolehlivou ochranu. V případě silných nárazů větru však dávejme pozor na padající stromy či větve, je rovněž třeba přizpůsobit rychlost a styl jízdy extrémním povětrnostním podmínkám, případně zcela zastavit a přečkat nepřízeň počasí v autě zaparkovaném na bezpečném místě,“ popisují hasiči.

Pokud dojde k nehodě, první pomoc při úrazech bleskem je stejná jako při ostatních úrazech způsobených elektrickým proudem a při popáleninách. „Podle stavu zraněného bývá často nezbytné zahájit resuscitaci a provést protišoková opatření,“ uvádějí hasiči.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzteklá seniorka pobodala spolubydlící kvůli rybízu. Tragédii zabránila odvážná zdravotnice

Tagy: