VÝSTRAHA: Kolapsy v dopravě a úrazy po pádu. Kde v Česku hrozí nebezpečný jev?

Pád muže na sněhu

Počasí (9.12.2023 9:20)

Od sobotního podvečera by se lidé napříč Českou republikou měli mít na pozoru. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali výstrahu před ledovkou. Na části území je v platnosti od 18. hodiny, v některých regionech pak až od 23. hodiny. Varování platí pro takřka všechny kraje. Sníh a mrznoucí srážky mohou mít za následek kolapsy v dopravě, hrozí i zranění po pádech na zmrzlých cestách.

„V sobotu 9. prosince večer se v Čechách od západu vyskytne sněžení, které bude místně přecházet v mrznoucí déšť. Ten na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení může namrzat a tvořit slabou ledovku,“ uvedli na sociálních sítích odborníci.

Nejvyšší riziko ledovky je v sobotu večer a v noci na neděli v jižních a jihozápadních Čechách, v platnosti je výstraha. „Během noci se srážkové pásmo bude přesouvat dále na východ a pravděpodobnost mrznoucího deště tak bude hlavně v druhé polovině noci vzrůstat v oblasti východních Čech a na jihozápadě Moravy,“ pokračovali meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh či kategorii Teplota.

Sněžení, které se objeví v noci ze soboty na neděli na západě a severozápadě území může mít přechodně i zvýšenou intenzitu, bude se ale jednat o mokrý sníh, který bude postupně odtávat.

ČTĚTE TAKÉ: Odklízení sněhu z komunikací vázne, platí jistá pravidla. Při zranění lze žádat odškodné

„Neočekáváme, že by byly splněna kritéria pro vydání výstrahy před tímto jevem, nicméně i tak může dojít v těchto oblastech v nočních hodinách například k přechodnému snížení viditelnosti, k tvorbě sněhové pokrývky, případně poškození lesního porostu mokrým a těžkým sněhem,“ dodali experti.

Při tvorbě ledovky hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí, problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Stejně tak by měli počítat s prodloužením doby jízdy,“ dodali odborníci.

Tagy: