Odklízení sněhu z komunikací vázne, platí jistá pravidla. Při zranění lze žádat odškodné

Sníh zasypal silnice a chodníky, odklízení vázne.

Kdo má odklízet sníh?

Z chodníků a silnic se po sněhové kalamitě pomalu stávají kluziště. Silničáři se snaží vrátit komunikace do standardního stavu, ale na všechny pěší cesty zkrátka nestačí. O úrazy pak v této době není nouze. V případě nehody na namrzlém chodníku lze ale žádat odškodné.

Sníh v posledních dnech zasypal silnice a chodníky. Někde ale stále není odklizený. „Na řadě míst je to neupravené,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Vidím z balkonu, jak lidi kloužou a padají,“ popsal další. „Asi nestíhají,“ zaznělo také. Podle tiskové mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové se silnice a chodníky odklízejí postupně. „V rámci zimní údržby komunikací fungují takzvané priority,“ popsala Lišková. Vybrané komunikace tak mají být ošetřeny do 12 hodin. V případě chodníků druhé kategorie do 48 hodin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Němce drtí mrazy. V Bavorsku zavírají školy, lety mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušeny

Jenže ne vždy se to stíhá. „Když sněží takhle v kuse, tak se většinou soustřeďujeme na pokyn TSK na silnice první kategorie a na druhou a třetí nemáme čas,“ popsal mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Nakonec můžou být chodci a řidiči rádi alespoň za část upravené komunikace. „Pokud jsou širší než dva metry, uklízí se metr a půl. Pokud jsou do 2 metrů šířky, uklízí se metr a pokud jsou užší, tak se uklidí celé,“ vysvětlila Lišková.

Ne na každý chodník se ale dostane. Například v Praze na Jarově mají chodník, který připomíná spíš sjezdovku. Klouzat se dá ale i jinde. Zvlášť nebezpečné mohou být dlaždice, bílé pruhy na přechodech pro chodce nebo například schody do metra. „V zimním období se mokrý úklid neprovádí v okamžiku hrozící námrazy. Současně je však zaveden úklid sněhu a přirozeně vzniklé námrazy,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

V případě nehody na namrzlém chodníku lze žádat i odškodné. Je ale třeba pořídit fotografii problémového úseku, zaznamenat si čas nehody, doložit lékařskou diagnózu a v ideálním případě mít i svědka. „Správce komunikace a její vlastník jsou obvykle nějakým způsobem pojištěni. Pokud nám vznikne škoda, tak ji uplatňujeme,“ řekl právník Petr Šmelhaus.

Tagy:
zranění mráz sníh silnice Praha chodník Technická správa komunikací hl. m. Prahy