RADAR: Na Česko se žene extrémně silný vítr. Sledujte, zda bouře Ciarán udeří i u vás

Větrné počasí (Ilustrační foto)

V oblasti Beneluxu a na jihu Spojeného království řádí bouře Ciarán. Ta bude mít vliv i na počasí na našem území a přinese extrémně silný vítr a srážky, varují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu, a vydali proto výstrahu platící pro východní části našeho území.

„Během čtvrtečního dopoledne začne ve východní polovině našeho území zesilovat jihovýchodní až jižní vítr, jehož nárazy mohou postupně na Moravě a ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a v části východních Čech dosáhnout rychlosti kolem 20 m/s (70 km/h), na hřebenech hor až 30 m/s (110 km/h). Vítr bude v pátek dopoledne od západu slábnout a měnit se na západní,“ upozornila meteoroložka CNN Prima NEWS Tereza Matušková.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Vítr.

Výstraha vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) upozorňuje na možné poškození stromů, lesních porostů i menší škody na budovách. Popadané větve mohou způsobit komplikace v dopravě, a odborníci proto apelují na zvýšenou opatrnost během řízení.

Větší nebezpečí ale hrozí na severu Evropy, zejména v oblasti Beneluxu a na jihu Spojeného království, kde udeří bouře Ciarán. „Ta bude spojena s velmi hlubokou tlakovou níží, která se rapidně prohloubí v silném tryskovém proudění (jet stream) proudícím z Atlantiku,“ informoval ČHMÚ na sociální síti X.

„Lze očekávat, že bouře způsobí výrazné komplikace a rozsáhlé škody v pobřežních oblastech vlivem mnohametrových vln,“ varovali odborníci. A upozornili i na velké riziko lokálních záplav: „Některé oblasti (zejména východ Skotska) navíc zaznamenaly v říjnu největší množství srážek v historii měření. Další výrazná porce deště může tedy způsobit o to větší problémy vlivem již tak silného nasycení,“ uvedli.

Některé modely podle meteorologů navíc naznačují ideální podmínky pro vznik tornád na území Francie. „I když bude tato situace velmi extrémní, v novodobé historii známe v této oblasti i situace horší,“ poznamenali meteorologové s odkazem na silnou bouři z října roku 1987.

Tagy: