VÝSTRAHA: Na Česko se ženou silné bouřky. Na Vodňansku řádí liják a třícentimetrové kroupy

Silné bouřky se prohnaly Českem

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami, které mají udeřit v Jihočeském a Plzeňském kraji. Téměř nehybně zuří silná bouřka na Vodňansku. Provází ji kroupy větší než tři centimetry a liják. Přesunout se ale může i do sousedních obcí, varují meteorologové.

Napršet by mělo až kolem 35 mm. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro Prachatice a Vimperk v Jihočeském kraji a obec Sušice v kraji Plzeňském. Při pomalém postupu k východu až severovýchodu má bouřka zvolna slábnout.

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem, informují meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masivní požár u Žebráku lokalizovali. Hasiči do boje s ohněm nasadili Black Hawk

Bouřky bude doprovázet také silný vítr, který může lámat větve a vyvracet stromy, což může způsobit problémy v dopravě. Odborníci nevylučují, že by přírodní živel mohl způsobit škody na majetku a výpadky v energetice.

„Je třeba také dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty,“ připomínají.

Tagy: