VÝSTRAHA: Do Česka se valí velmi silné bouřky s kroupami. Kde udeří nejvíce?

Na západě Čech hrozí v úterý odpoledne a v noci velmi silné lokální bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpovídá přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 litrů vody na metr čtvereční a kroupy. Ve středu odpoledne se bouřky mohou objevit znovu, tentokrát už na většině území Česka. Nyní je v platnosti varování před vysokými teplotami. Ve středu se teploty nad 31 stupňů Celsia očekávají už jen v Polabí, na Moravě a ve Slezsku.

Během úterního odpoledne vzroste na západě Čech potenciál pro velmi silné bouřky. Zpočátku budou vznikat na horách, postupně i jinde. „Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze,“ uvádějí meteorologové. Jejich varování platí pro celý Karlovarský i Plzeňský kraj a dále pro západní části jižních a středních Čech a Ústeckého kraje.

Vzhledem k očekávanému pomalému postupu bouřek budou největší nebezpečí představovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřích i vyššími. Padat mohou i kroupy s průměrem přes dva centimetry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAPA: Pražskému žáru utečete jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší letní peklo

„V noci bude bouřková činnost postupně slábnout, ale během středečního odpoledne se mohou bouřky opět objevovat, a to na většině území ČR, hlavně v okolí hor a kopců,“ uvádí ČHMÚ. Krátkodobé srážkové úhrny mohou podle jeho odhadu dosahovat zhruba 40 litrů vody na metr čtvereční.

Bouřky do Česka přinesou částečné ochlazení. Ještě během úterý mohou v celém Česku vystoupat nejvyšší odpolední teploty na 29 až 33 stupňů Celsia. Ve středu očekávají meteorologové teploty nad 31 stupňů už jen v Polabí a na Moravě a ve Slezsku.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: