VÝSTRAHA: Na Česko se žene silný vichr, hrozí povodně. Podívejte se, jaká bude situace u vás

Silný vítr

Počasí (5.2.2024 6:39)

Pro celé Česko platí až do pondělního podvečera výstraha před silným větrem. Na Vysočině by jeho rychlost měla přesáhnout 85 kilometrů za hodinu. V oblasti Krkonoš také platí pohotovost kvůli povodním. Vyplývá to z předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pro celou Českou republiku platí výstraha před silným větrem. Ten by měl v nárazech dosahovat rychlosti až 65 kilometrů za hodinu, na Vysočině pak jeho rychlost přesáhne 85 kilometrů za hodinu.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v sevření turbulentního počasí: Jarní teploty, silný vítr a déšť. Dočkáme se sněhu?

Nejsilnější vítr by měl být na horách, kde dosáhne až 110 kilometrů za hodinu. „Vítr bude během odpoledne slábnout, proto bude později do 18. hodiny platit výstraha na nižším žlutém stupni,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

V několika okresech v Libereckém a Královéhradeckém kraji platí také výstraha kvůli povodním. Ta by měla být v platnosti až do úterních 6:00.

V pondělí by mělo být oblačno až zataženo, zejména na severu a severozápadě Česka se vyskytnou přeháňky či déšť. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 9 a 13 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Oblačná a zatažená obloha by měla být i v úterý. Na horách se opět vyskytnou přeháňky. Denní maxima dosáhnou 11 stupňů Celsia, nejtepleji bude na jižní Moravě, kde rtuť teploměrů vystoupá až ke 14 °C. Vítr oproti pondělí zpomalí. V nárazech by měl dosáhnout rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na horách až 90 kilometrů za hodinu.

Ve středu by také mělo být oblačno až zataženo. Ojediněle by se postupně od severu měly vyskytnout dešťové přeháňky, které budou od výšky 1 200 metrů nad mořem sněhové či smíšené. Denní maxima se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: