Česko v sevření turbulentního počasí: Jarní teploty, silný vítr a déšť. Dočkáme se sněhu?

Ilustrační foto

První únorový víkend se ponese ve znamení nadprůměrných teplot, ale sluníčka si příliš neužijeme. Bude oblačno, deštivo a mělo by být také větrno. Nárazy větru by měly dosahovat v neděli až 70 km/h v nižších polohách, na horách dokonce až 90 km/h. Sněhu se dočkáme pouze ojediněle na horách, i tam ale očekávejme spíše déšť, uvedli meteorologové.

Během sobotního rána je nad většinou území zataženo, výjimkou jsou Novohradské hory, kde je skoro jasno. „Počasí bude ovlivňovat tlaková výše nad západní Evropou a tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám bude proudit relativně teplý a svižný vítr,“ uvedl meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Další blamáž s trolejbusy v Praze. Na nové lince téměř žádné nejezdily

V sobotu bude po celý den převažovat oblačná a zatažená obloha. Zvláště na horách a na severovýchodě našeho území se místy vyskytnou přeháňky, jinde bude déšť pouze ojedinělý. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí od 6 až 10 °C. K tomu ale bude foukat čerstvý západní vítr, který v sobotu doprovodí nárazy kolem 55 km/h.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Vítr ještě zesílí během neděle, kdy bude dosahovat nárazů do 70 km/h, na horách dokonce 90 km/h. Obloha bude rovněž převážně zatažená a oblačná, místy se budou objevovat přeháňky a déšť, a to zejména v severovýchodní polovině našeho území. Denní maxima budou dosahovat až 11 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Průmyslové sněžení překvapilo obyvatele Plzně. Způsobil neobvyklý jev komín teplárny?

Tagy: