RADAR: Silné bouřky udeří jinde v Česku, než se čekalo. Meteorologové změnili výstrahu

Na Česko se ženou další bouřky.

Počasí 2.8.2024 (7:10)

Východ Čech, Moravu a Slezsko mohou v pátek odpoledne zasáhnout ojediněle silné bouřky. Meteorologové nyní varují, že se možný výskyt bouřek posunul. Provázet je má přívalový déšť a silné nárazy větru. Napršet může až 30 litrů na metr čtvereční, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování meteorologů před bouřkami platí od pátečních 13:00 do 20:00. Zahrnuje celý Pardubický kraj, část Vysočiny a Královéhradeckého kraje a dále celé Slezsko a Moravu s výjimkou Znojemska, jak na svém webu informoval ČHMÚ. Bouřky budou postupovat východním směrem a večer podle meteorologů rychle zeslábnou.

ČTĚTE TAKÉ: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Meteorologové v pátek zrušili předchozí výstrahu před vydatným deštěm, která platila zejména pro Jizerské hory a Krkonoše. „Oblast očekávaných vysokých úhrnů se posunula na sever mimo naše území,“ uvedli. V pátek může napršet kolem 30 litrů vody na metr čtvereční jen ve Šluknovském a Frýdlantském výběžku.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Místy velmi deštivý byl v Česku už čtvrtek. Zejména na jihu Čech byly bouřky extrémně silné. Například na Vimpersku naměřili hodinový srážkový úhrn přes 100 litrů vody na metr čtvereční, uvedli v pátek meteorologové na sociální síti X. Na stanici Kubova Huť napršelo za celou bouřku 144 litrů na metr čtvereční, přičemž v době nejvyšší intenzity to bylo 109 litrů za hodinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smogová situace byla vyhlášena v Praze a části Čech. Omezte fyzickou zátěž, vyzvali experti

Tagy: