VÝSTRAHA před vedry: Po tropech se vrátí silné bouřky. Podívejte se, kdy a kde udeří

Počasí (ilustrační snímek)

Počasí (15.7.2024 6:07)

Česko čekají tento týden opět tropické teploty. Na celém území budou překonávat třicítku, na jihovýchodě dosáhnou až 33 °C. V pondělí platí výstraha od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami. V úterý se místy objeví přeháňky nebo bouřky, ale příliš se neochladí. Ojediněle by bouřky mohly být silné a doprovázené přívalovými dešti a krupobitím. Koncem týdne bude srážek postupně přibývat.

V pondělí nás čekají tropy s teplotami mezi 28 až 33 stupni Celsia. Informoval o tom ČHMÚ na svých stránkách. „Protože teploty na některých místech přesáhnou i 31 stupňů, tak bude platit výstraha ČHMÚ,“ řekl meteorolog Miloš Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Následky velkých bouřek. Přes tisíc výjezdů hasičů, zatopené domy a domácnosti bez proudu

Přes noc na úterý se od západu bude zatahovat a ráno přijde déšť. Přes den můžeme čekat větší oblačnost s přeháňkami nebo bouřkami. „Bouřky by mohly být i ojediněle silné, doprovázené přívalovými srážkami, nárazy větru a kroupami,“ sdělil Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS. Odpoledne a večer by však měly srážky postupně ubývat.

Teploty v úterý odpoledne mírně klesnou na 25 až 29 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku však tropy neustanou a teploty budou dosahovat až 33 stupňů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Středa a čtvrtek by měly přinést mírné vyjasnění. ČHMÚ však upozorňuje, že ke konci týdne bude oblačnosti opět přibývat a s ní dorazí i přívalové srážky. Až do víkendu by se teploty měly pohybovat mezi 25 až 30 stupni Celsia. Na některých místech překonají i 30 stupňů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku udeřila neobvyklá supercela, urazila přes 200 kilometrů. Hrozí i „vláčkový efekt“

Tagy: