Vystrčil: Jsme v autobusu, co se řítí do zdi. ANO je jedno, zda bude za 30 let na důchody

Sedli jsme do autobusu, který se řítí dolů, a opozice chce brzdit a zároveň přidávat plyn. Tak okomentoval šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) kritiku z řad hnutí ANO na konto důchodové reformy. Podle něj není možné vše komunikovat s opozicí, když samotná vláda ještě rýsuje kontury změn v penzijním systému. Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) se proti jeho slovům ohradila a dodala, že ODS slibovala „uzdravení veřejných financí“, podle ní se ale děje opak. Vystrčil jí v Partii Terezie Tománkové připomněl, že obří deficit zdědili po vládě Andreje Babiše (ANO).

Opoziční hnutí ANO v posledních týdnech nešetřilo kritikou vládní koalice za to, že se odmítá bavit o konkrétnějších plánech, jak chce provést důchodovou reformu. S hnutím ANO podle Schillerové vláda ještě ani nejednala. Podle předsedy horní parlamentní komory to ale zatím není na pořadu dne, protože v kabinetu ještě nepanuje jednotný názor, jakým způsobem bude změny v penzijním systému komunikovat.

„Představa, že si nejdříve koalice řekne všechno u sebe a pak to detailně projedná s opozicí, je mylná,“ řekl v nedělním vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň ovšem podotkl, že bez spolupráce s opozičními zákonodárci není možné důchodovou reformu provést. „Ta je zásadní,“ uznal v Partii Terezie Tománkové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš by nám nechyběl. Kdysi mohl být fajn změna, teď je prudící artefakt, říká Bartoš

Na druhou stranu se ale ohradil proti silné kritice ze strany hnutí ANO, které na základě neoficiálních či pracovních verzí změn v důchodech přicházejí s hlasitými výhradami, a to v době, kdy je kvůli válce na Ukrajině potřeba řešit více problémů na více místech.

„Sedli jsme do autobusu, kde jsou občané ČR. Autobus se řítí dolů a poměrně daleko od nás je zeď, do které můžeme narazit. Místo toho, abychom brzdili, tu máme opozici, která říká, ať brzdíme a zároveň přidáváme plyn. Takhle se nedá fungovat,“ řekl Vystrčil směrem k předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Nepřestaneme kritizovat vládu. Rezonují tu věci jako valorizace důchodů a posunutí důchodového věku. To jsou věci, které se nám nelíbí, budeme je kritizovat a upozorňovat na ně. Taky vláda nenaplňuje své sliby – veřejné finance. Jsme nejsilnější opoziční strana, lidé na nás spoléhají,“ nechala se slyšet někdejší šéfka státní kasy.

„To, že probíráte důchodovou reformu a nepřizvete nikoho z opozice, to tu nikdy nebylo. Ve vládě jsem vše předjednávala za covidu i s vámi senátory. Šlo o to, aby byly zákony schváleny velmi rychle,“ pokračovala Schillerová v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Doplnila, že ODS v minulosti slibovala uzdravení veřejných financí, podle ní se ale v současnosti děje spíše opak. „Slyšeli jsme různá čísla. Už máme asi páté. Je to jedna velká nula. Nejsme součástí vlády, není nutné s námi konzultovat vše,“ sdělila ve vysílání šéfka poslanců hnutí ANO. Dodala však, že by to byla slušnost, kdyby i opozice mohla projednávat důchodovou reformu – už proto, že jde o změnu, která přesáhne jedno volební období.

„Máme výdaje, o kterých se nepředpokládalo, že budou. Nejsme v normální situaci. V době, kdy vznikalo programové prohlášení, tady nebyla válka. Je to stejné, jako kdybyste si v baráku chtěla udělat sprchový kout a ubytování pro návštěvy, a pak vám barák vyhořel. Najednou opravujete rozbitou střechu. V takové situaci se nachází vláda,“ reagoval na její slova Vystrčil.

Tagy:
Alena Schillerová opozice Partie Miloš Vystrčil Partie Terezie Tománkové Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR