OSN vyzývá Izrael k příměří s Hamásem. Proti bylo jen pár států včetně Česka a USA

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci, která vybízí k humanitárnímu příměří mezi Izraelem a Hamásem, tedy k časovým přestávkám v boji, aby se mohly do Pásma Gazy dostat transporty s pomocí. Tel Aviv návrh odmítá, protože mimo jiné nezmiňuje, že Hamás útočil první. Jeho stanovisko podpořilo v OSN jen 13 dalších států. Mezi nimi i Česko.

Izrael v noci na sobotu podnikl další pozemní údery na Gazu a začíná to vypadat, že rozjíždí už několik týdnů očekávaný odvetný útok. V podobném času se válka mezi Izraelem a Palestinou, respektive hnutím Hamás, řešila také na půdě OSN.

Svět už od začátku konfliktu vytváří na Izrael obrovský tlak, aby omezil civilní ztráty a umožnil dopravení humanitární pomoci do Gazy. Jenže v Pásmu Gazy vládne Hamás a podle Izraele hrozí zneužití takových dodávek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

K humanitárnímu příměří teď vyzvalo Valné shromáždění OSN, které se na rezoluci drtivě shodlo. Návrh iniciovaly arabské státy. Izrael se ale postavil proti. A s ním hlasovalo jen dalších 13 států: Rakousko, Chorvatsko, Česká republika, Fidži, Guatemala, Maďarsko, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Papua Nová Guinea, Paraguay, Tonga a Spojené státy americké.

120 států bylo pro, 45 se zdrželo hlasování.

Kritika rezoluce

Izraelský velvyslanec v OSN Gil’ad Erdan po hlasování rezoluci kritizoval. Informovala o tom agentura AP. „Izrael operaci nezastaví, dokud nebudou zničeny teroristické kapacity Hamásu a dokud nebudou vráceni rukojmí. A jediný způsob, jak zničit Hamás, je vyrvat ho z jeho tunelů a podzemního města teroru,“ řekl.

Izrael navíc tvrdí, že dodávky humanitární pomoci do Gazy v podstatě umožňuje, jen kvůli nim nepřestane v odvetných úderech.

Některé státy navíc s rezolucí nesouhlasí kvůli dalšímu „problému“. Rezoluce vůbec nezmiňuje, že Hamás podnikl 7. října teroristické útoky na Izrael, a že tedy útočil jako první.

Kanada proto na půdě OSN iniciovala dodatek k arabské rezoluci, který by odsoudil „teroristické útoky“ Hamásu a vyzval k okamžitému propuštění všech rukojmích. Taková pasáž v rezoluci úplně chybí.

Kanadský dodatek podpořily Spojené státy, v OSN ale neprošel. Upozornila na to americká CNN.

Tagy: