Bude hůř. Vytápění rodinného domu může ročně zdražit až o desetitisíce, varuje expert

Platba za energie

Jurečka a Štěpán o zdražování energií

Kvůli krachu společnosti Bohemia Energy přišly statisíce Čechů o dodavatele plynu a elektřiny. Důvodem je přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Expert na energetiku Vladimír Štěpán ve vysílání CNN Prima NEWS varoval, že může být ještě hůře.

„Podle toho, jak dodavatelé v Česku zvyšují ceny, platby za vytápění rodinného domu by mohly stoupnout ze 40 tisíc za rok na 100 a více. Problém je na trhu, po Bohemia Energy mohou následovat další dodavatelé. Kupují plyn a elektřinu za denní ceny na burzách, ale ty se mnohonásobě zvýšily,“ varoval expert Vladimír Štěpán.

Současnou situaci by nenazval energetickou krizí, Češi se ale musí obávat dramatického zvýšení energií, v první řadě elektřiny. „U plynu možná naopak doje i k poklesu,“ předpověděl Štěpán. Právě u plynu se neobává, že by ho na zimu nebyl dostatek, protože Rusko prý určitě své dodávky neomezí.

Podle poslance SPD Jana Hrnčíře jsou na vině zdražující se emisní povolenky. „Když dříve stála 18 eur a teď je za 62, je zvyšování energie jasné. Pokud bude Evropská komise radikálně prosazovat zelenou politiku, hrozí krach dalších firem,“ prohlásil.

Na možné problémy upozornil i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Vše bobtná od přelomu zimy a jara. Nesmí dojít k situaci, že v lednu a únoru budeme muset snižovat dodávky pro průmysl, aby se udržely domácnosti. Nechci ale malovat čerta na zeď. Musíme jednat hned, nemůže se čekat třeba měsíc a půl na další vládu,“ vyzval Jurečka.

Odpuštění poplatků i zastropování cen

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu českých domácností. Kabinet plánuje odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie, činit by to mělo necelých 1 500 korun na domácnost na rok.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak vyzval Energetický regulační úřad (ERÚ), aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří se budou půl roku starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy. „O smyslu nástroje pochybuji, stanovit cenu je obtížné. Jednotná cena by musela být na vrchu těch, které tady jsou a nabízela je BE,“ podotkl Štěpán.

Tagy: