Pavlův projev? Velký skok, překvapivé euro a žádný Batman, hodnotí politici a experti

Být členem politického uskupení už není v Česku v módě, vyplývá z čísel jednotlivých stran a hnutí.

Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Novoroční vystoupení prezidenta Petra Pavla bylo realistické a vyvážené, ocenil premiér Fiala (ODS). Poznamenal, že na některá témata mají stejný pohled. Kladné body získal také u dalších zástupců vládní pětikoalice, třebaže je hlava státu kritizovala za nepodařenou komunikaci směrem k veřejnosti. Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise šlo o mnohem lepší projev, než který přednesl 28. října na Pražském hradě. „Neslyšeli jsme přirovnání typu Batman. Sice se moc nehýbal, ale vypadal upřímně, je to velký skok,“ zhodnotil ve vysílání.

Prezident Pavel se ve svém novoročním projevu věnoval roli České republiky v Evropské unii či NATO i vnitrostátním problémům. Hned v úvodu se vrátil k tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Podle komentátora Thomase Kulidakise je dobře, že smutné události věnoval pár vět. „Nemůžu ale souhlasit s tím, že už se o tom víceméně nemáme bavit. Je naopak vhodné posoudit, co bylo dobře, nebo špatně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euro je budoucnost, jeho přijetí závazek. Je načase začít dělat konkrétní kroky, říká prezident Pavel

Samotnou formu projevu ale hodnotil velice kladně – podle něj šlo o mnohem lepší vystoupení než loni 28. října na Pražském hradě, kdy předával státní vyznamenání. „Minimálně si najmul lepšího projeváře. Neslyšeli jsme přirovnání typu Batman. Patří to sice do současné popkultury, ale ne do naší tradice. Při projevu se sice moc nehýbal, ale vypadal upřímně a ne nervózně. Je to velký skok, snad to bude lepší a lepší,“ pokračoval komentátor.

Politolog Jan Kubáček označil Pavlův projev za nejlepší v době jeho prezidentství. Překvapilo ho, že jako osobní téma pojal euro, ale nezmínil konkrétní úkoly pro vládu v boji s inflací či v nastartování ekonomického růstu. Podle politologa Miroslava Mareše byl projev věcný a v zásadě obsahoval očekávaná témata, též ale nečekal důraz na téma zavedení společné evropské měny a nastínění cesty k dosažení tohoto cíle.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil projev jako realistický a povzbuzující. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na sociálních sítích poděkoval za jasnost a vyváženost ve slovech hlavy státu. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poukázala na fakt, že prezident v projevu nikoho neurazil a nepoklonkoval Rusku. Lidoveckému europoslanci Tomáši Zdechovskému se Pavlovo poselství líbilo, třebaže přednes byl „trošku bez energie“.

Místopředseda TOP 09 Michal Kučera v reakci na prezidentova slova odmítl, že by uvnitř pětikoaliční vlády byly nějaké rozepře. Když už nějaký spor vznikne, nejde podle něj o žádnou velkou záležitost. Uznal ale, že i kabinet má co pilovat. „Komunikaci ven je třeba zlepšit, to přiznávám,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jeho stranický kolega a europoslanec Jiří Pospíšil byl naopak stručný. „To je rozdíl, co?“ napsal na platformu X s fotkou odvysílaného prezidentského projevu.

Ekonomka a někdejší uchazečka o prezidentské křeslo Danuše Nerudová považuje za zásadní i připomenutí významu českého členství v NATO a EU. „Oceňuji také jednoznačný zájem o mladou generaci i výzvu politikům, aby lépe komunikovali s voliči a pustili se do práce na zásadních reformách, které jsou klíčem k lepší budoucnosti naší země,“ napsala na sociální sítě.

Na důchodce zapomněl, myslí si Havlíček

Místopředsedkyně Pirátů Hana Hajnová pro CNN Prima NEWS uvedla, že by ocenila větší záběr ohledně zahraniční politiky, na druhou stranu se jí líbila zmínka o prioritách v Evropské unii a NATO. Šéf strany Ivan Bartoš ocenil, že Pavel oslovil všechny vrstvy společnosti. S tím ale naopak nesouhlasil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podle něj prezident vynechal seniory a nemohoucí na úkor mladých lidí.

„Ti mají život před sebou. Očekávám, že na sebe dokážou vzít odpovědnost a odpracovat, co mají. Musíme jim ale vytvořit vhodné podmínky, aby neutíkali do zahraničí. Líbilo se mi, že zmínil svou manželku a že jí poděkoval,“ ohodnotil prezidentova slova ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předseda SPD Tomio Okamura kritikou nešetřil. „Projev pana prezidenta byl projev na podporu Fialovy vlády a snahou vyvinit vládu, s jejíž podporou pan prezident kandidoval, za její chyby a lhaní,“ uvedl šéf opozičního hnutí. Důvodem nízké podpory vlády je podle něj to, že vláda lže a dělá špatné kroky. Prezident je za to podle něj spoluzodpovědný, protože podepisuje její zákony.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co politici popřáli spoluobčanům do nového roku? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: