Lehčí a tenčí skládačky s vylepšenou AI. Samsung odhalil nové telefony a také chytrý prsten

Letní měsíce v Samsungu patří skládacím telefonům. Před pěti lety se objevil první Fold, nyní korejská firma představila v Paříži na akci Samsung Unpacked šestou generaci oblíbených telefonů. Ty nepřináší revoluční designové změny, dočkaly se lehkého zeštíhlení a především vylepšené umělé inteligence po vzoru vlajkové lodi Galaxy S24 Ultra. Samsung kromě mobilních telefonů odhalil nové modely sluchátek Galaxy Buds nebo odolnou verzi hodinek Galaxy Watch Ultra. K tomu všemu se pochlubil i úplnou novinkou: chytrým prstenem Galaxy Ring. Čeští zákazníci si na něj ale počkají.

Skládací telefony řady Z se před lety objevily jako zajímavá novinka, od které se spíše čekalo, že během několika let postupně z trhu zmizí. Jenže v případě Samsungu se z nich staly oblíbené kousky. Šestá generace Galaxy Z Fold a Flip tak přináší své obvyklé benefity: klasický menší displej, který po rozložení doplňuje ohebná obrazovka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skrytá hrozba pro uživatele Androidu. Zdánlivě neškodné aplikace je mohou připravit o peníze

Korejský výrobce mobilních telefonů se poslední dobou nepouští do velkých a radikálních designových změn. Z Fold6 a Z Flip6 tak jdou stejnou cestou jako vlajková loď ze série Galaxy S nebo dostupnější řada Galaxy A. Vzhled nových skládaček se od těch starých liší minimálně.

Největší změnou je upravené zaoblení rohů. Jinak téměř nepoznáte rozdíl mezi pátou a šestou generací. Nové modely jsou však o něco tenčí a také lehčí. Z Fold6 zhubnul oproti předchozí řadě o 14 gramů. Na výšku ztratil 1,4 milimetru, je o půl milimetru tenčí, zato ale o 2,7 milimetru narostl do šířky. Ve složeném stavu je Z Fold6 o milimetr širší. Prodávat se bude ve třech barevných provedeních: v šedé, růžové a modré. Z Flip6 je k dispozici v modré, šedé, zelené a žluté barvě.

Telefony pohání nejnovější procesor Snapdragon 8 Gen 3. Z Fold6 živí baterie o velikosti 4 400 mAh. Druhý model Z Flip6 se dočkal dosud největšího akumulátoru ve své historii a chlubí se kapacitou 4 000 mAh.

V hardwaru korejská značka sází na fotoaparáty z řady Galaxy S24. Skládačky tedy disponují ultraširokoúhlou kamerou s 12 megapixely, teleobjektivem s trojnásobným zoomem s 10 megapixely a hlavní kamerou s 50 megapixely.

Dále novinky dostaly 12 GB operační paměti. Liší se jejich uložiště, větší FoldZ je v nabídce s 256 GB, 512 GB nebo 1 TB. FlipZ bude mít jen 256 GB nebo 512 GB.

Samsung opět sází na sedmiletou podporu jako u Galaxy S24. Majitelé nových skládaček se tak mohou těšit na aktualizace operačního systému a bezpečnostní záplaty až do roku 2031.

Galaxy AI je opět chytřejší

Více novinek si korejská firma nechala pro svou umělou inteligenci Galaxy AI, kterou představila na začátku letošního roku. Dosud funkce Tlumočník a Simultánní překlad fungovaly pouze s internetovým připojením. Nyní jsou k dispozici také offline. Samsung tak některé AI výpočty provádí přímo v zařízení bez nutnosti odesílat data na vzdálený cloud server.

Simultánní překlad je zatím dostupný pouze v nativním softwaru pro telefonování, ale podle vyjádření zástupců Samsungu se tato funkce rozšiřuje i do aplikací třetích stran jako je Messenger nebo WhatsApp. Překlad se také dočká režimu poslechu, díky čemuž zvládne tlumočit i přednášky nebo jiné prezentace.

GALERIE: Galaxy Z Fold6 je štíhlejší než předchozí generace

Překladatelské funkce využívají přednost ohebného displeje a díky němu dostávají zcela nový rozměr. Stačí ohnutý telefon položit na stůl a oba účastníci konverzace vidí na své straně obrazovky s překladem, co ten druhý říká.

Novinkou na poli umělé inteligence je Composer neboli Spisovatel. Jedná se o známou chatovací funkci, kdy uživatel napíše příkaz a AI na jeho základě vygeneruje text. Typicky se tak hodí pro psaní e-mailů, komentářů, zpráv nebo příspěvků na sociální sítě. Na výběr je ze čtyř stylizací textu. Samsung uvádí, že se umělá inteligence učí z předchozích příspěvků a dokáže napodobit styl komunikace každého uživatele.

Technologie funguje i v českém jazyce. Potíže přichází se zadáním bez diakritiky, kdy má tendenci sklouzávat do jiné řeči.

Další novinkou jsou návrhy odpovědí. Umělá inteligence zanalyzuje poslední odeslané zprávy a podle nich připraví vhodnou reakci. Někdo v této funkci uvidí výraznou úsporu času, v kombinaci s kapesním provedením Flip6 vyřídí odpověď během pár vteřin.

Jiní se ale nejspíš budou obávat narušení soukromí, když AI bude prohledávat starší zprávy. Tato funkce ale zatím není dostupná v češtině. Angličtina a korejština nevyžadují připojení k internetu, AI vytvoří návrh odpovědí přímo v telefonu. Pro ostatní jazyky je nutné internetové připojení.

GALERIE: Galaxy Z Flip6 se dočkal vylepšeného fotoaparátu

Kreativci ocení AI kreslení a generování obrázků při psaní poznámek. Stačí nakreslit náčrt objektu a umělá inteligence se postará o provedení. Stejná funkce je k dispozici i přímo ve fotografiích. Vyfotili jste si jídelní stůl, ale chybí tam jablko? Stačí jen udělat malůvku a Galaxy AI připraví několik návrhů. Umělá inteligence si poradí i s návrhy tvůrčích analfabetů. U této funkce záleží i na barvě kreslení. Je libo černého psa? Použijte černou tužku.

AI nástroj Portrétní studio dokáže rozpoznat obličej na fotografii a na jeho základě vytvořit kreslený, akvarelový nebo 3D animovaný portrét.

I sluchátka se chlubí umělou inteligencí

Samsung vedle mobilních telefonů odhalil také novou řadu sluchátek Galaxy Buds3 a Buds3 Pro. Jedná se o klasické pecky, zatímco verze Pro jsou špunty, které se zasunou přímo do ucha. I tyto kousky využívají Galaxy AI. Samsung se chlubí, že při nasazení sluchátek a spuštění funkce Tlumočník si uživatelé mohou užít přednášky nebo prezentace bez jakékoliv jazykové bariéry.

GALERIE: Sluchátka Galaxy Buds3 optimalizují zvuk podle okolí

Čeští zákazníci mají ale zatím smůlu. Simultánní překlad stále není dostupný v češtině, ačkoliv Samsung má jazykový balík s polštinou a pracuje například na rumunštině. Kdy se Tlumočník naučí česky, ještě není známé.

Sluchátka neustále monitorují zvuk okolí a podle něj upravují kvalitu a hlasitost zvuku, aby uživatel nemusel ručně měnit nastavení.

Hodinky a prsten jako součást péče o zdraví

Korejská firma se v Paříži pochlubila novým přírůstkem do řady hodinek Watch a přinesla variantu Ultra, která je určená pro náročné a sportovně zaměřené jedince. Zkrátka a dobře, Samsung jde podobnou cestou jako konkurenční Apple.

Galaxy Watch Ultra se chlubí masivním designem a extrémní odolností, ať už jde o mráz, tlak vody nebo extrémní teploty od -20 °C do 55 °C.  Výrobce dále uvádí, že hodinky mají standardní výdrž až 60 hodin, zatímco v úsporném režimu zvládnou až 100 hodin.

Oproti Galaxy Watch 7 se verze Ultra chlubí také funkcemi pro aktivní život, ať už jde o multisportovní cvičení, trénink nebo režim Závod. V něm je možné porovnávat svůj aktuální výkon s tím minulým. Díky tomu mají sportovci přehled o svém pokroku nebo mohou získat dostatek motivace k překonání posledního výkonu.

GALERIE: Hodinky Galaxy Watch7 a Watch Ultra

Watch Ultra mají displej o velikosti 47 milimetrů a 1,47 palce. Vyrobené jsou z titanu a nabízejí se v šedé, stříbrné a bílé barvě. Vedle toho Watch7 jsou ze slitiny hliníku a mají dvě velikosti ciferníku: 44 milimetrů (displej 1,47 palce) a 40 milimetrů (displej 1,31 palce). Větší verze se prodává v zelené nebo stříbrné barvě, menší má zelenou nebo béžovou kombinaci.

Samsung obdržel certifikaci od amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA a Galaxy Watch7 nově rozpoznávají spánkovou apnoe. Tato závažná nemoc způsobuje opakovanou zástavu dechu. Funkce je ale zatím k dispozici jen v USA. Česká republika stále čeká na schválení evropských regulačních orgánů.

GALERIE: Nový prsten Galaxy Ring monitoruje spánek nebo menstruační cyklus u žen

Právě starost o lidské zdraví a snaha o poznání sebe sama je důvodem, proč Samsung do svých hodinek přinesl nové funkce a také proč nyní odhalil chytrý prsten Galaxy Ring. Řada uživatelů totiž nechce spát s hodinkami, ale touží po monitorování svého spánku. Chytré prsteny se tak nabízí jako možné řešení.

Galaxy Ring měří kvalitu spánku, analyzuje chrápaní, dále sleduje i pohyb nebo srdeční a dechovou frekvenci. Na základě těchto dat poté AI algoritmus vypočítává skóre spánku. Pro ženy nabízí funkci sledování menstruačního cyklu, který vypočítává na základě noční monitorování teplot kůže a jejích změn.

Prsten je vodotěsný s výdrží až 7 dní. Vyrobený je z titanu a nabízet se bude ve třech provedeních: v černé, stříbrné nebo zlaté barvě. Čeští zákazníci se ho však zatím nedočkají. Prodeje Galaxy Ring začnou nejdříve ve Francii, Německu a Velké Británii. Kdy novinka zamíří na český a slovenský trh, není známé.

Ceny modelu Galaxy Z Fold6 začínají na 48 999 Kč, Galaxy Z Flip6 se bude prodávat od 28 999 Kč. Sluchátka Galaxy Buds3 stojí 4 499 Kč a Buds3 Pro mají cenovku 6 199 Kč.

Zákazníci za nové hodinky Galaxy Watch Ultra dají 17 499 Kč, cena levnějších Watch7 40mm začíná na 7 999 Kč, Watch7 s větším 44mm displejem jsou v prodeji za 8 699 Kč.

VIDEO: Co všechno ví umělá inteligence o Česku? V pořadu Enter ji zkoušíme i z piva, uměla překvapit

Tagy: