RECENZE: Nadupané titanové monstrum s inteligencí. Čím zaujme Samsung Galaxy S24 Ultra?

Nová éra mobilní umělé inteligence. AI pro všechny. Vzletnými slovy korejský Samsung představoval svůj nový vlajkový model mezi mobilními telefony Galaxy S24 Ultra. Redakce CNN Prima NEWS si tento kousek vyzkoušela. Pronášel Samsung jen silná slova, nebo skutečně přinesl královský telefon? Správně je druhá možnost. Na poli mobilních telefonů se jedná o bestii, která si svou cenovku obhájí.

Jak je podzim spojený s představováním nových iPhonů, tak je první čtvrtletí roku spjaté s příchodem nových telefonů od Samsungu. Už nějaký pátek se na přelomu ledna a února odhaluje nová řada Galaxy S. Letos korejská firma vsadila na umělou inteligenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Apple si neví rady s umělou inteligencí v iPhonech. Zvažuje spojení s rivalem

Samsung se na tento segment zaměřuje nejen v mobilních telefonech, ale i u svých dalších produktů jako jsou například televize, domácí spotřebiče nebo pomocník v domácnosti Ballie. U mobilních telefonů se Samsung do AI pořádně opřel a vybral si na to parťáka. Logicky vsadil na nástroj Gemini, který vzniká v Googlu. Ten má na svědomí také operační systém Android, na němž zařízení od Samsungu běží.

Hranatá Ultra a dva zaoblení bratři

Samsung Galaxy S24 Ultra se od svých bratříčků z řady S liší hranatým designem. S24 a S24+ mají zaoblené hrany, zatímco nejdražší varianta Ultra jde na věc opět s ostrými rysy. Tak to měly už předchozí S22 Ultra a také S23 Ultra. Nově má tento model doslova plochý displej, předchůdci měli mírně zaoblené hrany displeje. Obrazovka se tak opticky zdá větší, ačkoliv úhlopříčka zůstává stejná jako v předchozích letech: 6,8 palce.

Navíc má displej antireflexní vrstvu, která eliminuje odlesky. Když k tomu přidáme jas obrazovky až 2600 nitů, tak z toho vychází jeden z nejlepších displejů na trhu. Ani při velmi jasném slunci není potřeba hledat stín, nebo si ho vykouzlit za pomocí vlastní ruky.

Další novinkou v těle S24 Ultra je titanový rám. Samsung se tak vydává stejnou cestou jako například Apple u svých iPhonů 15 Pro.

Samsung u své vlajkové lodě nabízí QuadHD+ rozlišení a frekvenci displeje 120 Hz. S24 Ultra dále disponuje 12 GB operační paměti a uložištěm o 256 GB, 512 GB anebo 1 TB. Hlavním mozkem zařízení je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.

V balení opět nenajdeme kompletní nabíječku, ale pouze USB-C kabel, což je standardní postup, kterým výrobci demonstrují svou snahu šetřit životní prostředí a snižovat náklady.

Fotoaparát těží z povedeného softwaru

Současné mobilní telefony dohání spoustu uživatelů k rozhodnutí, že odloží své digitální fotoaparáty nebo zrcadlovky, a místo nich už fotí jen na telefon. Kompaktní rozměry, multifunkčnost zařízení a především výkonné snímače v kombinaci se softwarem zvládnou vykouzlit fotografie ve vynikající kvalitě.

Při používání S24 Ultra mi došlo, že být běžným uživatelem, tak bych k takovému rozhodnutí dospěl také. Naštěstí mi moje profese stále dovoluje se vymlouvat, že fotit na bezzrcadlovku ještě musím.

Samsung ale ve svém kousku povýšil focení na další level. Vděčí za to především umělé inteligenci. Pokud bych jeho výkony hodnotil pouhým pohledem na fotky, tak bych mohl lehce polemizovat, že oproti konkurenci nepřináší lepší fotky. Přímé srovnání s Apple iPhone 15 Pro Max nebo dalšími telefony jsem bohužel neměl. Jistý pohled ale nabízí test DxO Mark, který sestavil žebříček nejlepších telefonů podle výkonu jejich fotoaparátů.

S24 Ultra v něm kulhá za konkurencí a je na 20. příčce. Co však v mých očích posílá fotky do jiné dimenze jsou úpravy pomocí umělé inteligence. Snadným swajpnutím směrem dolů u otevřené fotografie se otevře nabídka navrhovaných úprav.

Software pak umožňuje vylepšit kontrast, jas nebo barvy fotografie, zároveň nabídne možnost odstranit stíny nebo odlesky na objektech. Během několika ťuknutí tak vykouzlím prakticky dokonalou fotografii a nepotřebuji k tomu žádný další software, protože vše se provádí v základní aplikaci.

Ta dále umožňuje i různé foto a video režimy jako jsou například noční focení oblohy, profesionální mód pro fotografování anebo duální nahrávání videa. Uživatel může najednou točit obraz z přední i zadní kamery. Zároveň je možné videa uložit zvlášť, nebo je spojit dohromady.

S24 Ultra dále zvládá natáčet video s rozlišením až 8K při 30 snímcích za vteřinu, u rozlišení 4K zvládne i 120 FPS a s fullHD rozlišením dokonce 240 FPS, což se hodí pro zpomalené záběry.

Zkrátka dnešní telefony dokážou vyprodukovat kvalitní materiály. Největší rozdíly dělá až software a ten v případě Samsungu a jeho umělé inteligence umí zázraky téměř na počkání.

Vedle odstranění stínů nebo odlesků zvládá za pomocí umělé inteligence i pokročilé úpravy. Stačí zakroužkovat libovolný objekt na fotografii a AI se postará o jeho smazání. Skvěle to funguje, když se objekt nachází na jednolité ploše. Software bez problémů dokáže odstranit ptáka nebo letadlo na nebi, nápis na stěně či auto na silnici.

VIDEO: Podívejte se, jak snadno umí Samsung Galaxy S24 Ultra odstranit nápis na stěně

Větší problémy má, pokud se v okolí objektu nachází cokoliv dalšího. Samsung při prezentování své novinky v lednu lákal na hotové zázraky. Ukázal například fotografii kulturní památky, z níž dokázal smazat davy lidí. Bohužel, zas tak dokonalá umělá inteligence zatím není.

Další nevzhlednou drobností je vodoznak ve spodním rohu fotografie. Samsung tak upravuje veškeré obrázky, na kterých umělá inteligence provede jakýkoliv zásah. Je však nutno přiznat, že jde o bezpečnostní prvek, aby bylo hned zřetelné, že obrázek je výsledkem generativní AI.

Zázračná AI. Tady má nakousnuté jablko problém

Samsung S24 Ultra nesází na umělou inteligenci jen u fotografií. Zásadní funkcí, která má potenciál zjednodušit život, je simultánní překlad. Ten funguje při telefonním hovoru, ale také když ve svém okolí potkáte cizince. Obrazovka telefonu se rozdělí na dvě poloviny a každý z účastníků vidí ve svém jazyce, co říká ten druhý. Překlad funguje i v textových zprávách a zobrazuje se ihned při psaní zprávy.

Mezi podporovanými jazyky zatím chybí čeština. Pokud však ovládáte angličtinu, tak si s funkcí velmi slušně vystačíte pro dalších 12 jazyků. Samsung slibuje, že v dalších aktualizacích bude balík podporovaných jazyků rozšiřovat. Kdy se však dočkáme češtiny, není dosud jasné.

Naštěstí jsou v S24 Ultra i další AI funkce, které si s češtinou poradí. Je to například shrnutí článků nebo poznámek a také úprava již napsaného textu. Shrnutí článku funguje pouze v prohlížeči od Samsungu a nabízí dvě možnosti: stručný nebo rozšířený výtah.

Obě varianty vždy nabídnou zhruba pět odrážek, jen se liší v délce popisu. Stručný je zhruba ve dvou větách, rozšířený pak ve třech až čtyřech. Tuto funkci jsem ocenil především u kratších a zpravodajských textů. Jako čtenář se dozvím to nejdůležitější v pár bodech. U delších publicistických článků nebo rozhovorů už chybí spousta zajímavých informací.

Náramně jsem se pobavil, když mi umělá inteligence navrhovala, jak upravit můj stávající text. AI nabízí několik různých stylizací textu. Například běžný styl se nesl ve velmi hovorovém způsobu mluvy a hemžil se například oslovením “kámo”.

Vadou na kráse chytrých funkcí může být nutnost připojení k internetu, protože modely umělé inteligence nejsou lokálně uložené v telefonu. Bez internetu si tak nic nepřeložíte, neuděláte souhrn ani neupravíte fotografii. Proto je dobré na toto myslet, až budete v cizině a budete doufat, že zmatenou komunikaci si zlepšíte díky umělé inteligenci.

Samsung v tomto segmentu vsadil na spolupráci s Googlem a využívá jeho model Gemini. Rozšířením umělé inteligence do kapsy každého uživatele může ještě více prohloubit boom, který tato technologie momentálně zažívá.

O to zajímavější bude sledovat, s čím přijde konkurence. Samsung totiž má náskok, když umělou inteligenci zařadil do svých zařízení. Její raketový rozvoj navíc ukazuje, že každý den se počítá a přináší výhodu. Například Apple tak musí přinést své řešení, jinak mu tenhle vlak bude ujíždět víc a víc. Nebo po vzoru Samsungu se spojit s Googlem. Zdá se, že o tom v kancelářích v americkém Cupertinu opravdu přemýšlí.

Samsung pracuje na rozšiřování Gemini i do dalších zařízení a v první polovině letošního roku by funkce Galaxy AI měly být součástí i starších zařízení z řady S23 a také skládacích telefonů Z Flip5 a Z Fold5.

Samsung uniká konkurenci. Jaká bude její reakce?

Modely řady S jsou skutečně to nejlepší, co momentálně Samsung nabízí. A nejen on. Těžko hledat lepší mobilní zařízení. Dokonce i v souboji s Applem má korejská firma náskok díky umělé inteligenci.

Samsung dále slibuje sedmiletou softwarovou podporu. Po celou dobu bude na telefony vydávat bezpečnostní aktualizace a také nové verze systému Android. V minulosti se uživatelé nezbavovali svých Galaxy S telefonů kvůli zastarávajícímu hardwaru a nedostatečnému výkonu, ale právě kvůli absenci aktualizací.

To by se nyní mělo změnit. Mnoha uživatelům tak stroj, jehož cenovka začíná na 35 499 Kč, může sloužit dlouhé roky.

Navíc by se v letošním roce umělé inteligence měli dočkat i majitelé starších Galaxy S23. Zkrátka a dobře Samsung zařadil vyšší rychlostní stupeň a skutečně odstartoval novou éru mobilní umělé inteligence. Nyní jsou na tahu konkurenti v čele s americkým Applem.

Tagy:
umělá inteligence telefon technologie mobilní telefon chytrý telefon Samsung Galaxy Gemini A.I. Umělá inteligence generativní umělá inteligence Samsung Galaxy S24 Ultra