Švédská výzkumnice a profesorka z univerzity v Lundu Eva Tornbergová vytvořila krémový nápoj z brambor a hroznového oleje. Výrobek, který je veganskou verzí obyčejného mléka, má být údajně šetrnější ve vztahu ke klimatu.
Eva Tornbergová s takzvaným bramborovým mlékem přišla už v roce 2017. Poté bylo na dalších odbornících, aby posoudili, zda nápoj lze prodávat na trhu jako udržitelnou a veganskou alternativu mléčných výrobků, uvedl web Manila Bulletin.
Nápoj se v současnosti už prodává pod značkou DUG a je možné jej zakoupit v některých částech Švédska a Číny. Zájemci si mohou vybrat ze tří verzí – originální, neslazená a pěnivá. Kromě toho, že je DUG bez mléčných výrobků, neobsahuje ani lepek, ořechy, sóju nebo jakékoliv přidané cukry.
Tornbergová se také pyšní tím, že pěstování brambor je ke klimatu mnohem šetrnější než pěstování většiny jiných plodin nebo chování dobytka pro mléko.