Děti Ivany Trumpové se na Pražském hradě zapsaly do historie. Umožnila to Zemanova výjimka

Ivanka Trumpová a Donald Trump junior převzali od Miloše Zemana vyznamenání pro svoji matku Ivanu Trumpovou.

Projev Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání

Na páteční předávání státních vyznamenání na Pražském hradě dorazily i dvě děti Donalda Trumpa. Ivanka Trumpová a Donald Trump junior ve Vladislavském sále převzali vyznamenání pro svou zesnulou matku Ivanu Trumpovou. S prezidentem Milošem Zemanem se sešli před slavnostním ceremoniálem ještě na soukromé schůzce. Bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, v čem bylo předávání zcela výjimečné. Zemanovo setkání s potomky exprezidenta USA označil za emotivní.

Ivanka Trumpová do Prahy přicestovala spolu se svým manželem, realitním magnátem Jaredem Kushnerem, a starším bratrem Donaldem Trumpem juniorem. V hlavním městě ji přivítal šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš s květinou, informoval web Blesk.cz. Ještě před oficiálním ceremoniálem navštívila s manželem i bratrem Donaldem prezidenta Zemana na soukromé schůzce.

Setkání ve vysílání CNN Prima NEWS pak hodnotil bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář. „Je vidět, že je to pro prezidenta Zemana velmi významné. To setkání bylo opravdu dojemné, co jsem slyšel. Podle svědků tam děti Ivany Trumpové měly slzy na krajíčku. Je to významné i proto, že to byli seniorní poradci bývalého a možná i budoucího prezidenta USA,“ řekl Sklenář.

K neobvyklé situaci došlo i během samotného večerního ceremoniálu. „Učinil jsem jedinou výjimku, kdy cenu nepřebírá jeden člověk, ale obě děti Ivany Trumpové. Myslím, že nemusím o paní Ivaně mluvit. Jediný případ, kdy jsem se s ní dostal do konfliktu, bylo, když zvažovala být velvyslankyní v ČR a později od toho úmyslu upustila,“ řekl Zeman během svého projevu ve Vladislavském sále.

U přebírání pak byla dvojice dětí amerického exprezidenta očividně dojatá. „Bylo vidět, že si toho oba sourozenci váží. I při předání si s panem prezidentem něco řekli,“ uvedl Sklenář. Zároveň okomentoval, že vyznamenání převzala jak Ivanka, tak i Donald junior: „Byl jsem asi 15krát u předávání státních vyznamenání. Nikdy se nestalo, že by ho přebíraly dvě děti. Bylo to velmi hezké, plánováno to nebylo, nikdy se to nestalo.“

Že mají potomci vyznamenané Ivany Trumpové k Česku velmi pozitivní vztah, zmiňoval i šéf zahraničního odboru Rudolf Jindrák. „Překvapilo mě, že Donald junior mluví výborně česky, i když s přízvukem. Na to, jakou roli hráli Trumpovi i Kushner v prezidentské administrativě, byli nesmírně civilní a normální,“ řekl webu Blesk.

Ivana Trumpová zemřela 14. července 2022. Bývalá manželka Donalda Trumpa se vždy k Česku hrdě hlásila. Sklenář ji označil za významnou Čechoameričanku.

Tagy: