Fiala o vyznamenaných: Právo prezidenta. Moje pero ale bylo při podpisu některých těžké

Premiér Petr Fiala

Pro Petra Fialu (ODS) bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem, jimž prezident Miloš Zeman ocenění v pátek večer udělí. Řada osobností, které se prezident rozhodl ocenit, si ale podle premiéra zaslouží úctu a jejich vyznamenání je nesporné. Premiér to řekl novinářům před odjezdem vlaku na výsadbu Aleje svobody věnované zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.

„Nebudu hodnotit ten výběr. Jsou tam určitě jména, která jsou nesporná, která si zaslouží úctu. Jsou tam i lidé, u kterých moje ruka nebo pero, kterým jsem spolupodepisoval, bylo těžké,“ řekl Fiala. Podotkl ale, že respektoval výběr všech, které se Zeman rozhodl vyznamenat. Uvedl, že je to prezidentova odpovědnost, ale i právo.

Podle Fialy letos Zeman v maximální možné míře respektoval návrhy na vyznamenání, které mu přišly z Parlamentu, což premiér pokládá za velmi důležité. „Kdybychom tady měli dlouhodobě takovou kulturu, takovou spolupráci klíčových institucí, tak by to bylo jenom dobře,“ řekl.

Někteří nedostali pozvánku

Zároveň ale poukázal na páteční absenci předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila (ODS) a Markéty Pekarové Adamové (TOP09) na udílení vyznamenání, protože z Hradu nedostali pozvánku. Věří, že v budoucnu se takto významných akcí budou účastnit všichni členové důležitých ústavních i veřejných institucí.

„Názory jsem jasně řekl i prezidentovi. Myslím, že mají být pozváni všichni ústavní činitelé a že by to přispělo k tomu, abychom ve společnosti šířili více tolerance a porozumění a sdílení základních hodnot, na kterých naše Česká republika stojí,“ řekl Fiala novinářům po připomínce 104. výročí vzniku Československa na pražském Vítkově.

Se selektivním výběrem hostů nesouhlasí, večerního aktu se ale zúčastní on i řada jeho kolegů z vlády. „Není to nějaká soukromá oslava ani Miloše Zemana, ani nikoho jiného. Je to oslava státního svátku a udělování státních vyznamenání. Jsem přesvědčen, že ve své pozici předsedy vlády tam mám být,“ dodal.

Udílení státních vyznamenání se v pátek nezúčastní řada politiků a zástupců veřejných institucí. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, jiní nedorazí kvůli tomu, že Hrad jisté ústavní činitele při rozesílání pozvánek vynechal. V sále budou chybět politici Pirátů či TOP 09, nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.

Zeman v pátek předá státní vyznamenání naposledy. Podle informací některých médií a dřívějších vyjádření hlavy státu by ocenění měl získat mimo jiné ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, česko-americký tenista Ivan Lendl či ošetřující lékař prezidenta a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral.

In memoriam by mohli vyznamenání obdržet protinacistický odbojář Josef Mašín, zpěvačka Hana Zagorová a americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová. Prezident by mohl vyznamenat také studenty, kteří v listopadu 1939 protestovali proti nacistické okupaci a byli popraveni.

Tagy:
Miloš Zeman ODS Petr Fiala Nicholas Winton vyznamenání státní vyznamenání Ivan Lendl Ivana Trumpová Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Parlament České republiky