Výzva jménem Bayern. Zaparkovaný autobus není cesta, chce to kuráž, burcuje Plzeň Straka

Dva zápasy, nula bodů, skóre 1:7. Viktoria Plzeň v Lize mistrů se zatím naplno přesvědčuje, že vstoupila do hvězdné společnosti. V úterý večer by ráda změnila trend, ovšem to se proti Bayernu Mnichov, který se navíc o víkendu vymanil z určitého útlumu, bude uskutečňovat těžko.

Evropská elita zatím nebyla k Plzni příliš milosrdná. Žádné dárky pro outsidera skupiny C, Barcelona i Inter Milán nedaly českému mistrovi šanci. Katalánci doma na Camp Nou vyhráli 5:1, italský gigant si zase odvezl ze Štruncových sadů tři body za výsledek 0:2 a souboru Michala Bílka brzy a rychle začaly ubývat šance na vysněné třetí místo, které by Viktorii prodloužilo pouť poháry do jara díky přesunu do play-off Evropské ligy.

Bodový úspěch v nadcházejícím duelu by zase vrátil červenomodré do hry, ovšem je třeba podotknout, komu čelí. Trávník v mnichovské Allianz Areně budou v úterý večer (18:45) sdílet s neotřesitelným německým šampionem. Bayern už deset sezon v řadě nikoho nepouští k mistrovskému titulu. Aby na šňůru navlékl i jedenáctý korálek, mu zkomplikoval nepovedený vstup do bundesligy. Ale o tom později.

„Všechny zápasy, co ještě Viktorka musí sehrát, jsou nesmírně těžké. O tom leccos napověděly už ty dva odehrané,“ říká pro CNN Prima NEWS trenér František Straka, který platí za experta na německý fotbal. Když se Plzeň s Bavory utkala v roce 2013 na jejich půdě naposledy, byl z toho debakl 0:5. A Straka tehdy tento výprask spolukomentoval pro jednu německou televizi.

„Pomalu po 10 minutách bylo rozhodnuto. Doufám, že tentokrát to bude ze strany Plzně lepší, každopádně čeká ji hodně hodně nepříjemné utkání.“

Škoda, že se teď Bayern rozjel

Bude to o to nepříjemnější, když šance Bayernu nebude moct lapat ultraopora českého týmu Jindřich Staněk. Tento brankář Západočechům bez přehánění vychytal postup do Ligy mistrů a v ní se postaral o to, že duely s Barcelonou a Interem neskončily pro Plzeň ještě krutěji. Z reprezentačního srazu si však přivezl zranění a pro nejbližší utkání bude muset zůstat mimo hru.

„Velké ztráta. I když Staňka ve víkendovém utkání s Bohemians výborně zastoupil Marián Tvrdoň. Ale Staněk je opravdu gólman par excellence, ukázal to i proti Švýcarsku v dresu národního týmu, předvedl, že je skutečná klasse,“ poznamenává Straka.

Plzeň nemůže počítat ani s jiným stabilním článkem základní sestavy, a to středopolařem Pavlem Buchou, který se proti milánskému celku nechal vyloučit. „Ale absence má i Bayern,“ připomíná Straka covidové trable u Němců. „Budou mu chybět dva klíčoví hráči – Thomas Müller a Joshua Kimmich. Čili zrovna na toto by se neměla Viktoria vymlouvat. Bucha je samozřejmě skvělý hráč, ale plzeňský mančaft je kvalitní a měl by ho dokázat nahradit.“

Klíčovější je spíše otázka, s jakou hrou na extrémně silného protivníka vyrukovat. Inter kouč Michal Bílek prostřednictvím svých svěřenců zkusil rozhodit velmi opatrným a zataženým stylem. To se neosvědčilo a i Straka radí jiný recept. „Rozbalit hru na Bayernu není nejlepší cesta, to by Plzeň totálně narazila. Ovšem je důležité dokonale plnit taktiku, ale hlavně mít kuráž. Nechce to jen postavit autobus před šestnáctku a čekat, co se stane. Musíte se nebát presinku, napadat i po ztrátě míče. Pokud má Bayern nějaké problémy, pak se nachází v zadních řadách. Chce to využít jakýkoliv prostor na protiútok, toho by se Viktoria měla chytit. Hrát aktivně, organizovaně a na základě toho může udělat celkem dobrý výsledek,“ radí kouč, který začínal svoji kariéru v německém Wuppertaleru.

Uspokojivým skóre realisticky myslí spíše sympatickou prohru. „Když někdo přijede na Bayern, ptá se: Kolik to bude?“ podotýká 64letý Straka. Ale k tomu dodává, že zrovna na startu této sezony Mnichov nebyl vždy tým, který nerozdává body. V Lize mistrů sice porazil 2:0 Barcelonu i Inter, ale na domácí scéně hned čtyřikrát za sebou ztratil – remizoval s Mönchengladbachem, Stuttgartem i Unionem Berlín, doma pak padl s Augsburgem.

„Z toho by si plzeňští kluci měli něco vzít, inspirovat se v tom, jak hrát. Ale i bod by byl senzací,“ komentuje bývalý obránce.

Pro Plzeň je smůla, že její nadcházející soupeř největší krizi překonal. I spekulace o konci trenéra Juliana Nagelsmanna utnula smršť z dílny Bayernu, kterou odnesl Bayer Leverkusen.

„Proti Leverkusenu se vytáhli, výsledek 4:0 o lecčems vypovídá. Kdyby byl Bayern rozjetý delší dobu, mohlo by pro utkání s Plzní třeba přijít určité podcenění. Ale teď se potřeboval uklidnit, správně se naladit. To se jim povedlo. Bude extrémně záležet na tom, jak si dokáže Viktoria poradit s výjimečnou ofenzivní silou všech hráčů,“ uzavírá Straka.

Tagy: