Facebook a Instagram někde povolí výzvy k zabití Putina. Výjimku mají i Slováci

Ruský herec Ivan Shvedoff o válce na Ukrajině

Společnost Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook či Instagram, umožní v některých zemích zveřejňovat výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina či k páchání násilí proti ruským vojákům. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters s odkazem na vnitřní dokumenty společnosti, se kterými se seznámila.

Tyto výroky by obvykle porušovaly pravidla fungování sociálních sítí a uživatelům by za ně hrozil postih. Výjimku, kterou potvrdil mluvčí společnosti, bude Meta uplatňovat v případě uživatelů registrovaných v Rusku, na Ukrajině a v některých dalších zemích.

„V důsledku ruské invaze na Ukrajině jsme dočasně umožnili vyjádření politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování,“ uvedl mluvčí. Jedná se třeba o výroky jako „smrt ruským okupantům“ či obdobná přání smrti ruskému prezidentovi Putinovi a běloruskému vůdci Alexanderovi Lukašenkovi. Zakázány nadále zůstanou výzvy k násilí proti ruským civilistům. Výroky nebudou správci trestat, pokud bude jasné, že se vztahují k ruské invazi.

Společnost na svých sociálních sítích umožní za určitých podmínek i chválu praporu Azov, a to pokud se bude jednat o výroky v souvislosti s obranou Ukrajiny.

Výjimku budou mít uživatelé jen v některých zemích. Provolávat smrt Putinovi a Lukašenkovi budou smět uživatelé v Rusku, Polsku a na Ukrajině. Vyzývat k násilí proti ruské armádě budou smět také uživatelé na Slovensku, v Rumunsku či v pobaltských zemích. Společnost neuvedla, na jak dlouho výjimky zavádí.

Tagy: