Mariupol v zoufalé situaci. Počet mrtvých Rusů přesáhl 12 tisíc, tvrdí Ukrajinci

Tank v Mariupolu zaútočil na obytný dům. (11. 3. 2023)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V ukrajinském Mariupolu od počátku ruského obléhání a ostřelování zemřelo již 1582 civilistů. Během bojů jeden z ruských tanků vystřelil přímo na obytný dům. Ostřelování čelí mimo jiné i Charkov, Žitomir či Mykolajiv. Rusové měli unést starostu Melitopolu. Prezident Volodymyr Zelenskyj je přirovnal k Islámskému státu. Podle ukrajinské hlavy státu od začátku války zemřelo více než 12 tisíc ruských vojáků.

„Únos starosty Melitopolu je válečným zločinem proti demokracii. Ujišťuji vás, že 100 procent lidí ve všech demokratických zemích o tom bude vědět a činy ruských okupantů budou ztotožňovány s činy teroristů z ISIS,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské vojsko na Mariupol útočí už 12 dní. Zastupitelé města v pátek oznámili, že si ruské obléhání a ostřelování vyžádalo životy 1582 civilistů. Situace v Mariupolu je den ode dne tíživější, docházejí zde potraviny, léky i voda. Ukrajinské úřady opakovaně hovoří o katastrofě. Během bojů jeden z ruských tanků vystřelil přímo na obytný dům.

Starosta tohoto přístavního města, které je obklíčené, uvedl, že ruští vojáci město bombardují každou půl hodinu. Ostřelování má čelit také město Charkov, Žitomir či Mykolajiv. Exploze zní i u polských hranic, konkrétně u města Lutsk.

Americký ministr obrany Lloyd Austin příští týden navštíví Slovensko. Oznámil to mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něj se Austin setká s politiky i představiteli armády, aby je ujistil o tom, že se Bratislava může v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu spolehnout na podporu USA i NATO.

Tagy: