Vyzýval jsem Vémolu i Procházku, vzpomíná Pešta. Teď má šanci oslovit celé Polsko

Český MMA bojovník Viktor Pešta

Viktor Pešta v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před premiérou v KSW

V sobotu večer ho čeká velká premiéra. Viktor Pešta totiž poprvé nastoupí do klece polského gigantu KSW. „Směs očekávání, nervozity, těšení se. Je to prostě ten předzápasový pocit, který je vždy stejný. Zápas je zápas,“ hlásí český bojovník z Vratislavi, kde se odehraje turnaj KSW 86. Na stejné akci se představí i další český bijec a voják z povolání Dominik Humburger.

„Nejsem extra showman,“ říká o sobě Pešta v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. A je pravdou, že si tento bojovník nikdy nepotrpěl na silácké výroky a extravagantní vystupování. Přesto se stal jednou z největších person české bojové scény. Byl totiž teprve druhým Čechem, kterému se podařilo probojovat do UFC, po svém návratu na českou scénu předváděl skvělé zápasy pod značkou Oktagon. V sobotu večer ho ale čeká premiéra v kleci KSW. Jeho protivníkem bude domácí bojovník Filip Stawowy.

ČTĚTE TAKÉ: Polský obr KSW se opět valí do Česka. Nabídne zápasy Brichty, Martínka nebo Macka

KSW je pro Viktora Ideální

Z Viktora cítím správnou sílu a odhodlání. To, že je to debut v KSW podle mě nic neznamená. Je to jen další souboj v jeho zápasnickém životě. Má za sebou teď dvě prohry, ale je třeba říct, s kým prohrál. Jsou to zápasníci, kteří se do Evropy ani nedostanou. A v danou chvíli byli oba lepší než Viktor, to se stane. Budeme doufat, že má teď Viktor dost natrénováno, aby dokázal, že bude lepší zase on.

KSW je podle mě nejlepší evropská organizace. Bez diskusí. Vychovala mnoho zápasníků, kteří prorazili i ve světě. A diváci KSW dokážou ocenit sportovní stránku věci. Není to tady o divadle a komediích, ale o sportovní stránce, takže pro Viktora ideální.

Jiří Paluska,
trenér Viktora Pešty

„Je to zajímavý soupeř, určitě nebezpečný. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to takový tlouštík. Nevypadá zas tak nebezpečně,“ hodnotí rivala český bojovník. „Ale je rychlej, tvrdej. Není to super technik, ale to v těžké váze není až taková nezbytnost. Takže dobrý soupeř, těším se na něj.“

Na svůj debut v KSW se Pešta připravoval především v americkém gymu Kill Cliff FC.

České výzvy

Se stejným polským pořízkem se v minulosti střetl i další český gladiátor Michal Martínek. „Michal ho technicky rozebral. Bylo vidět, že čím ten zápas déle běžel, tím víc měl Michal navrch. Potvrdilo mi to pocit, že Filip je nejnebezpečnější ze začátku souboje,“ komentuje Pešta s uznáním výkon zápasníka, s nímž se v minulosti také střetl a přestože byl považován za jasného favorita, byl poražen TKO.

„Prohrál jsem na zranění. Neviděl jsem to tehdy až tak osudově. To se stane,“ říká s klidem. Martínek je ale nyní pod stejnou organizací, tedy KSW, a tak může brzy dojít i na velký český duel číslo dvě. „Odvetu bych samozřejmě chtěl. Už po zápase to bylo to první, co mi proběhlo hlavou. Ale na druhou stranu jsem se toho nechtěl hned nějak dovolávat. Nechtěl jsem to jeho vítězství nějak shazovat. Prostě mě porazil,“ vzpomíná Pešta.

Bojovník se zkušenostmi z UFC se hodlal v minulosti popasovat i s dalšími jmény tuzemské scény. To však nedopadlo. „Chtěl jsem se tehdy utkat s Karlosem Vémolou o post české jedničky. Poprvé jsem ho vyzval v roce 2017. Jeho a Jirku Procházku, najednou. Jirka to přešel mlčením, že má jiné plány. A Karlos začal něco vyřvávat,“ připomíná Pešta. „Chvíli se říkalo, že jo, pak jsem zápasil někde jinde. Ale později jsme byli oba v Oktagonu, dokonce ve stejné váze, takže mi přišlo, že se ten souboj nabízí. A když jsem ho vyzval vůbec poprvé, byli jsme jediní dva Češi v UFC. Proto mi přišlo, že by to byl zajímavý duel, ale on prostě nechtěl.“

Na turnaji KSW 86 se představí také doposud neporažený Čech (7:0, pozn. red.) Dominik Humburger, který je profesionálním vojákem, což dal na pátečním veřejném vážení ve Vratislavi najevo maskáčovým zbarvením obličeje. Humburgerovým soupeřem bude domácí bojovník Michal Michalski, který se na vážení těšil hlasité podpoře mnoha fanoušků. Český voják tak bude mít proti sobě v hale Orbita nejspíše i publikum. Pokud však uspěje, půjde o to větší triumf.

Tagy: