Vzácné známky za miliony často vzniknou z chyby, říká expert. Varoval před nákupy na internetu

Filatelista Radek Novák

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK, Radek Novák, Lukáš Kovanda - 2.10

Vzácné známky vznikají často z chyby. Jejich hodnota pak díky tomu může jít i do vysokých částek. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to uvedl filatelista Radek Novák. Řekl také, že dnes můžeme na raritní známku narazit třeba i na internetu. Musíme ale dávat pozor na padělky.

„V roce 2010 vydala Česká pošta známky s Fifinkou, které byly samolepící. Abyste ji mohli odtrhnout, měly tam být zoubky, které ale v jednom archu chyběly. Ten má nyní hodnotu kolem 100 tisíc korun,“ uvedl jako příklad Novák ve vysílání CNN Prima NEWS, přičemž dotyčný arch má deset známek.

ČTĚTE TAKÉ: Baťa má klíčové trhy i v Africe a Asii. Šéf firmy popsal, proč tuto značku zbožňují v Indii

Jmenoval také chybné vánoční známky, které vyrobili v Německu. „V několika jazycích tam bylo napsáno ‚Veselé Vánoce‘, včetně češtiny. Po pár dnech ale zjistili, že tam je spousta gramatických chyb, známky stáhli, jenže některé už byly v oběhu,“ popisoval filatelista s tím, že známka původně za 70 centů se nyní prodává za tisíce eur.

Kvůli známkám pak nemusíte objíždět aukční síně, ale o to větší si musíte dát pozor. „I na internetu se dají koupit zajímavé kousky za zajímavé ceny,“ nechal se slyšet Novák. Varuje ale před padělky, kterých je prý spousta. „Je to běžná věc. Padělky poštovních známek existují od konce 19. století. Posílání pošty tehdy nebylo levné a lidé paděláním chtěli posílat poštu zadarmo. Případně chtěli napálit sběratele, a to vlastně funguje dodnes,“ vysvětlil expert.

Díky počítačové technice se navíc dají padělky vyrobit poměrně jednoduše. „Udělat Modrého mauricia je docela snadné, ale odborník tu barvu a papír pozná,“ doplnil Novák.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je sbírání známek jako alternativní investice dobrá věc. „Pokud to člověka baví, má pro to vlohy, vášeň a sběratelství má ještě ten příjemný bonus zhodnocení majetku, tak proč ne,“ nechal se slyšet ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlato není svatý grál, do investičního portfolia ale patří, shodli se experti

Tagy:
padělky filatelie Lukáš Kovanda ekonom sbírka poštovní známky Radek Novák Svět financí s Trinity Bank